Mi smakuje

Wpis

sobota, 14 maja 2011

Biały blok czekoladowy

Blok czekoladowy pewnie wielu osobom, tak jak i mi, kojarzy się z dzieciństwem. Zawsze był to jednak deser z kakao. Dopóki nie zobaczyłam tego przepisu nawet nie przyszło mi do głowy, żeby spróbować zrobić go z białą czekoladą. Jest dobry, choć bardziej wyczuwam w nim mleko w proszku niż w ciemniejszej wersji i jest bardzo słodki, więc nie dam rady zjeść więcej niż pół takiego kawałka za jednym razem... no, za kilka minut może drugie pół, tak z łakomstwa ;-).

Składniki: pół kg pełnotłustego mleka w proszku, 100 g białej czekolady, pół szklanki wody, 200 g masła lub margaryny, 1 szklanka cukru, 50 g płatków migdałowych, biszkopty, 2 łyżki świeżo mielonej kawy (lub 1 łyżeczka rozpuszczalnej)

Kawę zalać połową szklanki wrzątku, zaparzyć, odcedzić i ostudzić. Formę keksową wyłożyć folią spożywczą. Czekoladę posiekać na drobne kawałki i rozpuścić w kąpieli wodnej. Wodę zagotować, rozpuścić w niej cukier i pokrojone na kawałki masło/margarynę. Do mleka w proszku wlać rozpuszczoną czekoladę i wodę z cukrem i tłuszczem, dokładnie i dynamicznie wymieszać, przełożyć do formy, wyrównać.

Na wierzchu ciasta ułożyć dosyć rzadko (lekko dociskając) biszkopty tylko zanurzone na sekundę w kawie, a całość posypać płatkami migdałowymi. Wstawić do lodówki do zastygnięcia.

 

Źródło: Dorota smakuje

Szczegóły wpisu

Tagi:
Kategoria:
Autor(ka):
mismakuje
Czas publikacji:
sobota, 14 maja 2011 15:59

Wyszukiwarka

Kanał informacyjny




Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów Durszlak.pl


Top Blogi
Odszukaj.com - przepisy kulinarne
Moje akcje kulinarne:
 width=





kontakt/współpraca: mismakuje@gazeta.pl


Blog wykorzystuje pliki cookies, które zapisują informacje niezbędne do optymalnej pracy serwisu. Istnieje możliwość zmiany ustawień dotyczących cookies za pomocą przeglądarki internetowej. Korzystanie z bloga bez zmiany ustawień oznacza zgodę na wykorzystanie plików cookies.