Mi smakuje

Wpis

wtorek, 20 maja 2014

Daktella - czekoladowy krem z daktyli

Od dawna miałam ochotę na daktellę (zobaczyłam kiedyś przepis w telewizji), ale jakoś nie mogłam się zebrać do jej zrobienia. I nadal często sięgałam po Nutellę. Teraz jednak z przyjemnością zastąpię ją dużo zdrowszym kremem z daktyli. Cztery składniki, a efekt powalający. Smakowita z ciastem drożdżowym, naleśnikami albo po prostu wyjadana łyżką ze słoiczka.

 

Składniki: 100 g daktyli, niepełna 1/4 szklanki mleka roślinnego (ja użyłam kokosowego domowej roboty), 3 płaskie łyżki kakao, szczypta soli na czubku noża

Daktyle zalać ciepłą wodą i zostawić przynajmniej na kilka godzin (nawet na całą noc) do namoczenia. Odcedzić, lekko odciskając, żeby pozbyć się nadmiaru wody.

Do wysokiego naczynia włożyć daktyle, dodać pozostałe składniki i zblendować na gładki krem.  i przełożyć do czystego słoika.

 

Domowy Wyrób

Źródło: Jadłonomia

Szczegóły wpisu

Tagi:
Autor(ka):
mismakuje
Czas publikacji:
wtorek, 20 maja 2014 12:00

Polecane wpisy

Komentarze

Dodaj komentarz

  • zjedz_mnie napisał(a) komentarz datowany na 2014/05/21 12:18:20:

    Zaciekawił mnie ten krem, nutella jak dla mnie stanowczo za słodka, to chyba wypróbuję Twój pomysł, a brak mi tylko daktyli :)

  • mismakuje napisał(a) komentarz datowany na 2014/05/21 12:51:05:

    Pomysł nie jest mój, ale polecam gorąco. Moim zdaniem jest trochę mniej słodka niż nutella, "delikatniejsza".

  • anubis03 napisał(a) komentarz datowany na 2014/05/22 08:10:29:

    Bardzo fajny pomysł na taki "czekoladowy kremik" proste i szybkie do wykonania :) podoba mi się !

Dodaj komentarz

Wyszukiwarka

Kanał informacyjny




Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów Durszlak.pl


Top Blogi
Odszukaj.com - przepisy kulinarne
Moje akcje kulinarne:
 width=





kontakt/współpraca: mismakuje@gazeta.pl


Blog wykorzystuje pliki cookies, które zapisują informacje niezbędne do optymalnej pracy serwisu. Istnieje możliwość zmiany ustawień dotyczących cookies za pomocą przeglądarki internetowej. Korzystanie z bloga bez zmiany ustawień oznacza zgodę na wykorzystanie plików cookies.