Mi smakuje

Wpis

wtorek, 27 maja 2014

Deser bananowo-daktylowy z galaretką

Warstwowy deser, który moim zdaniem w udany sposób łączy różne smaki i konsystencje, a przede wszystkim smaki: słodycz owoców i galaretki ze szlachetnym, mocno czekoladowym kakao i ostrością chili. Najładniej będzie się prezentował w prostych szklankach, bo sam w sobie jest ciekawy.

Składniki (na 4 porcje): 1 banan, 1 opakowanie galaretki truskawkowej, 100 ml śmietany 30 proc., 50 dag daktyli, 2 łyżki mleka, 8 łyżeczek cukru pudru, 4 łyżeczki kakao, sok z połowy cytryny, cynamon, chili pieprz cayenne

Galaretkę przygotować według przepisu na opakowaniu z 500 ml wody, przestudzić. Daktyle zalać wrzątkiem i zostawić na przynajmniej godzinę.

Banana pokroić w plasterki pod skosem, zamoczyć z każdej strony w soku z cytryny wymieszanym z odrobiną cynamonu i chili, ułożyć po sześć plasterków na dnie każdego przezroczystego pucharka. Zalać owoce galaretką (całość podzielić na cztery porcje), wstawić do lodówki do zastygnięcia.

Przygotować krem czekoladowy: daktyle zblendować z mlekiem, dwiema łyżeczkami kakao i połową łyżeczki cynamonu.

Schłodzoną w lodówce śmietanę ubić z cukrem pudrem i pozostałym kakao. Na warstwę zastygłej galaretki wykładać w każdym pucharku dwie łyżeczki kremu czekoladowego, a po wygładzeniu powierzchni, po około cztery łyżeczki śmietany. Posypać cynamonem i odrobiną chili. Deser podawać schłodzony.

Przepis autorski

Szczegóły wpisu

Tagi:
Kategoria:
Autor(ka):
mismakuje
Czas publikacji:
wtorek, 27 maja 2014 16:21

Polecane wpisy

Wyszukiwarka

Kanał informacyjny




Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów Durszlak.pl


Top Blogi
Odszukaj.com - przepisy kulinarne
Moje akcje kulinarne:
 width=





kontakt/współpraca: mismakuje@gazeta.pl


Blog wykorzystuje pliki cookies, które zapisują informacje niezbędne do optymalnej pracy serwisu. Istnieje możliwość zmiany ustawień dotyczących cookies za pomocą przeglądarki internetowej. Korzystanie z bloga bez zmiany ustawień oznacza zgodę na wykorzystanie plików cookies.