Mi smakuje

Wpis

poniedziałek, 26 maja 2014

Makaron ze szparagami i szynką

Mój ulubiony rodzaj obiadów: z makaronem, gotowy dosłownie w kilka minut (zależy od czasu gotowania makaronu właśnie, sos powstaje w sekundę). Idealny sposób na szparagi, korzystajcie, póki jeszcze trwa sezon (a to już końcówka!). Polecam również jajecznicę i inne przepisy, które pojawiły się na blogu.

Niżej przepis z Kwestii smaku z moimi (drobnymi) zmianami.

Składniki (na 2 porcje): 4 plasterki dojrzewającej szynki, 20 dag makaronu tagietelle, 8 zielonych szparagów, 1/3 szklanki wody z gotującego się makaronu, 100 ml śmietany 30 proc., kolorowy pieprz

Szparagi opłukać, odłamać zdrewniałe końce łodyg i wyrzucić. Odciąć i zostawić główki, resztę pokroić ukośnie na około półcentymetrowe plasterki. Makaron ugotować al dente w osolonej wodzie, na półtorej minuty przed końcem gotowania dodać szparagi (całość). Odcedzić, zachowując 1/3 szklanki wody z makaronu.

Szynkę pokroić w paski i chwilę smażyć na większej patelni. Dodać makaron ze szparagami i wodę z makaronu, wymieszać. Dolać śmietanę, doprawić pieprzem i zamieszać.

 

Źródło: Kwestia smaku

Szczegóły wpisu

Tagi:
Kategoria:
Autor(ka):
mismakuje
Czas publikacji:
poniedziałek, 26 maja 2014 15:48

Polecane wpisy

Komentarze

Dodaj komentarz

  • Gość marzena napisał(a) z *.dynamic.chello.pl komentarz datowany na 2014/05/26 16:32:32:

    Pyszne danie na obiad :-) z chęcią wypróbuję :-)

  • Gość noreason napisał(a) z *.adsl.inetia.pl komentarz datowany na 2014/05/26 16:42:37:

    Wygląda wyśmienicie. Muszę coś takiego przygotować :)

Dodaj komentarz

Wyszukiwarka

Kanał informacyjny




Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów Durszlak.pl


Top Blogi
Odszukaj.com - przepisy kulinarne
Moje akcje kulinarne:
 width=





kontakt/współpraca: mismakuje@gazeta.pl


Blog wykorzystuje pliki cookies, które zapisują informacje niezbędne do optymalnej pracy serwisu. Istnieje możliwość zmiany ustawień dotyczących cookies za pomocą przeglądarki internetowej. Korzystanie z bloga bez zmiany ustawień oznacza zgodę na wykorzystanie plików cookies.