Mi smakuje

Wpis

poniedziałek, 19 maja 2014

Mleko kokosowe z wiórków

Odrobina egzotyki własnej roboty... Płatki jaglane z dodatkiem daktyli i tego mleka podane na śniadanie smakowały nie tylko mojemu rocznemu synkowi :).

Z podanych niżej proporcji wyszedł spory kubek mleka, ale myślę, że będzie go więcej, gdy dopracuję metodę odciskania wiórków przez gazę. Wyczytałam, że można je przechowywać 2-3 dni w lodówce, np. w zamkniętym słoiku Wyciśnięte wiórki podobno mogą zostać wykorzystane m.in. do wypieków. Ja na razie nie mam na nie pomysłu, ale poszukam. Może ktoś z Was coś podpowie?

Składniki: 1 szklanka wiórków kokosowych (najlepiej ekologicznych), 2 szklanki gorącej wody

Wiórki zalać szklanką wody, przykryć i odstawić na przynajmniej dwie godziny. Dodać połowę szklanki wrzątku i blendować przez kilka minut.

Nad garnkiem położyć sitko, na nim gazę. Wycisnąć jak najwięcej mleka, potem jeszcze raz przełożyć wiórki do blendera i zmiksować z kolejną połową wrzątku. Wycisnąć resztę mleka.

 

Domowy Wyrób

Źródło: Wegetarianka

Szczegóły wpisu

Tagi:
Kategoria:
Autor(ka):
mismakuje
Czas publikacji:
poniedziałek, 19 maja 2014 10:51

Polecane wpisy

Wyszukiwarka

Kanał informacyjny




Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów Durszlak.pl


Top Blogi
Odszukaj.com - przepisy kulinarne
Moje akcje kulinarne:
 width=





kontakt/współpraca: mismakuje@gazeta.pl


Blog wykorzystuje pliki cookies, które zapisują informacje niezbędne do optymalnej pracy serwisu. Istnieje możliwość zmiany ustawień dotyczących cookies za pomocą przeglądarki internetowej. Korzystanie z bloga bez zmiany ustawień oznacza zgodę na wykorzystanie plików cookies.