Mi smakuje

Wpis

środa, 21 maja 2014

Sernik bardzo puszysty

Ci, którzy zaglądają tu w miarę regularnie, mogą wiedzieć, że mój mąż nie przepada za sernikami, a ja lubię, więc robię je zaledwie kilka razy w roku, na większe spotkania rodzinne, gdy mam pewność, że przy stole znajdą się inni fani tego ciasta. Od Wielkanocy minęło już trochę czasu, a ja jeszcze nie podzieliłam się z Wami moim tegorocznym wyborem. Czas to nadrobić.

Po raz pierwszy robiłam sernik bez żadnego spodu. Wyszedł naprawdę bardzo puszysty, w pełni zasługuje na swoją nazwę. 

Składniki: 750 g tłustego lub półtłustego twarogu (zmielonego przynajmniej dwukrotnie), 1 szklanka mleka 3,2 proc., pół szklanki śmietany kremówki 30 lub 36 proc., 50 g masła, 3 łyżki mąki ziemniaczanej z czubem, 6 jaj, 3/4 szklanki drobnego cukru do wypieków, 1 opakowanie cukru wanilinowego (16 g) (lub ekstrakt albo aromat waniliowy do smaku)

Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Twaróg zmiksować na gładką masę z masłem, żółtkami, cukrem, mąką ziemniaczaną, kremówką, i ekstraktem. Dodać mleko i zmiksować, niezbyt długo, podobno żeby niepotrzebnie nie napowietrzać masy serowej. Masa będzie rzadka, tak ma być.

Białka ubić na sztywną pianę, delikatnie wmieszać do masy serowej. Tortownicę o średnicy 24 cm dobrze uszczelnić i spód wyłożyć papierem do pieczenia. Wylać masę serową  i piec około 75-90 minut w temperaturze 150 stopni, bez termoobiegu. Gotowe ciasto powinno być ścięte i sprężyste na wierzchu. Należy wystudzić je w lekko uchylonym piekarniku, potem schłodzić w lodówce przez około 12 godzin.

 

Źródło: Moje wypieki

Szczegóły wpisu

Tagi:
Kategoria:
Autor(ka):
mismakuje
Czas publikacji:
środa, 21 maja 2014 11:30

Polecane wpisy

Wyszukiwarka

Kanał informacyjny




Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów Durszlak.pl


Top Blogi
Odszukaj.com - przepisy kulinarne
Moje akcje kulinarne:
 width=





kontakt/współpraca: mismakuje@gazeta.pl


Blog wykorzystuje pliki cookies, które zapisują informacje niezbędne do optymalnej pracy serwisu. Istnieje możliwość zmiany ustawień dotyczących cookies za pomocą przeglądarki internetowej. Korzystanie z bloga bez zmiany ustawień oznacza zgodę na wykorzystanie plików cookies.