Mi smakuje

Wpis

środa, 04 czerwca 2014

Zielone pulpeciki

Delikatne pulpety z marchewką i szparagami bardzo nam zasmakowały. Przepis znalazłam w gazecie, wśród składników było jeszcze mleko, ale je pominęłam. Zrobiłam od razu z podwójnej porcji (niżej przepis na jeden obiad dla trzech-czterech osób), część zamroziłam - w końcu sezon na szparagi trwa tylko kilka tygodni...

Jeśli uformujecie odpowiednio małe kulki, może ich spróbować, biorąc w rączki, już ośmiomiesięczne dziecko.

Składniki: 300 g mięsa mielonego z indyka, 3 zielone szparagi, 1 marchewka, pół czerstwej bułki, 1 jajko, sól, tarty parmezan

Bułkę namoczyć, odsączyć, wymieszać z mięsem i jajkiem. Marchewkę zetrzeć na tarce o dużych oczkach, a szparagi po odłamaniu zdrewniałych końców pokroić w plasterki. Dodać warzywa do mięsa, doprawić solą i wyrobić, a potem formować nieduże pulpety. Gotować w bulionie (ewentualnie osolonej wodzie) aż wypłyną. 

Można podawać z tartym serem, a także masłem szałwiowym (miękkie masło - 100 g - zmiksować z listkami szałwii), rozpuścić na patelni.

 

Źródło: Dolce Vita Menu 1/2014

Szczegóły wpisu

Tagi:
Kategoria:
Autor(ka):
mismakuje
Czas publikacji:
środa, 04 czerwca 2014 22:35

Polecane wpisy

Wyszukiwarka

Kanał informacyjny




Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów Durszlak.pl


Top Blogi
Odszukaj.com - przepisy kulinarne
Moje akcje kulinarne:
 width=





kontakt/współpraca: mismakuje@gazeta.pl


Blog wykorzystuje pliki cookies, które zapisują informacje niezbędne do optymalnej pracy serwisu. Istnieje możliwość zmiany ustawień dotyczących cookies za pomocą przeglądarki internetowej. Korzystanie z bloga bez zmiany ustawień oznacza zgodę na wykorzystanie plików cookies.