Mi smakuje

Wpis

poniedziałek, 09 czerwca 2014

Zupa ze świeżego szpinaku

Ludzie dzielą się na fanów szpinaku i tych, którzy go nie znoszą - ja przynajmniej nie spotkałam nikogo, kto miałby do niego stosunek obojętny. W mojej rodzinie przez wiele lat szpinak wzbudzał negatywne uczucia, choć... nigdy go nie jedliśmy. Legendy o ohydnej papce straszącej bywalców stołówek zrobiły swoje.

Spróbowaliśmy go kilka lat temu i okazało się, że zielone liście są bardzo smaczne, zarówno na surowo, jak i np. podduszone z pomidorami i podane z makaronem. Jestem teraz wielką fanką szpinaku, a ta zupa to kolejny sposób na jego wykorzystanie i przekonanie do tego zdrowego warzywa najmłodszego członka naszej rodziny :).

Składniki: spory pęczek świeżego szpinaku (około 4 szklanki po oderwaniu łodyg), 2 duże marchewki, 1 pietruszka, nieduży kawałek selera, 4 ziemniaki, 2 ząbki czosnku, olej rzepakowy, jogurt naturalny, ewentualnie sól

Szpinak umyć, oderwać łodygi, porwać na małe kawałki. W garnku podgrzać około 2 łyżek oleju, podsmażyć na nim przez chwilę czosnek (przeciśnięty przez praskę) ze szpinakiem. Po chwili dodać umyte i obrane: marchew, pietruszkę oraz seler starte na tarce o dużych oczkach i ziemniaki pokrojone w małą kostkę. Zalać wodą (około 1,5 litra) i ewentualnie posolić, gotować aż warzywa zmiękną.

Podawać zabieloną jogurtem lub z jajkiem ugotowanym na twardo.

 

Inspiracja: Rodzice w kuchni

Szczegóły wpisu

Tagi:
Kategoria:
Autor(ka):
mismakuje
Czas publikacji:
poniedziałek, 09 czerwca 2014 20:43

Polecane wpisy

Komentarze

Dodaj komentarz

  • horecaservice napisał(a) komentarz datowany na 2014/07/30 08:50:07:

    spodziewałam się czegoś bardziej "zielonego" :)...wygląda smakowicie :)

Dodaj komentarz

Wyszukiwarka

Kanał informacyjny




Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów Durszlak.pl


Top Blogi
Odszukaj.com - przepisy kulinarne
Moje akcje kulinarne:
 width=





kontakt/współpraca: mismakuje@gazeta.pl


Blog wykorzystuje pliki cookies, które zapisują informacje niezbędne do optymalnej pracy serwisu. Istnieje możliwość zmiany ustawień dotyczących cookies za pomocą przeglądarki internetowej. Korzystanie z bloga bez zmiany ustawień oznacza zgodę na wykorzystanie plików cookies.