Mi smakuje

Wpisy

  • niedziela, 20 kwietnia 2014
    • Jogurtowa babka czekoladowa z polewą czekoladową

      Ja nie przepadam za babkami, ale raz w roku warto sprawić przyjemność bliskim, którzy nie wyobrażają sobie bez niej Świąt, prawda ;)? Właśnie tak pomyślałam i stąd ten wypiek - czekoladowy, bo takie mój mąż lubi najbardziej. Wyszła mocno czekoladowa, słodka i...  z każdym kęsem coraz bardziej mi smakowała. Naprawdę smaczna.

      Składniki: 125 g plus 15 g masła, 3/4 szklanki plus 15 g drobnego cukru do wypieków, 2 jajka, 1 szklanka kremowego jogurtu greckiego, 2 szklanki mąki pszennej, 1 łyżeczka proszku do pieczenia, 1,5 łyżeczki sody oczyszczonej, pół szklanki kakao, 100 ml mleka, 100 g czekolady (70% kakao)

      Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Mąkę, kakao, sodę i proszek przesiać. W drugiej misce utrzeć mikserem 125 g masła i 3/4 szklanki cukru na jasną i puszystą masę, potem wbijać kolejno jajka, cały czas ucierając. Mąkę dodawać na zmianę z jogurtem, miksując tylko do połączenia składników lub mieszając widelcem.

      Formę do babki wysmarować masłem i oprószyć mąką pszenną. Ciasto przełożyć do formy (powinno sięgać do około 3/4 wysokości formy). Piec w temperaturze 150 stopni przez 45-60 minut, do tzw. suchego patyczka. Wyjąć, lekko przestudzić w foremce i zanim całkiem wystygnie, wyjąć z formy, dalej studzić na kratce.

      Przygotować polewę: posiekaną czekoladę zalać zagotowanym (musi być bardzo gorące) mlekiem, dodać 15 g cukru i 15 g masła. Delikatnie mieszać do powstania błyszczącej, gładkiej polewy. Ozdobić ciasto.

       

      Wielkanocne Smaki - edycja IV  Wielkanocne Smaki - edycja IV Babki i babeczki

      Źródło: Moje wypieki

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (0)
      Tagi:
      Autor(ka):
      mismakuje
      Czas publikacji:
      niedziela, 20 kwietnia 2014 22:21
  • czwartek, 17 kwietnia 2014
    • Kasza jaglana z jabłkiem i rodzynkami dla malucha (i nie tylko)

      Kasza jaglana to świetne źródło żelaza i białka (więcej o jej zaletach przeczytacie tutaj), ale przede wszystkim świetnie smakuje i syci. Ja odkryłam ją dopiero po narodzinach synka i teraz chętnie ją przygotowuję. On na początku nie za bardzo chciał ją jeść, ale okazało się, że pomogło wcześniejsze namaczanie kaszy - pozbywamy się wtedy goryczki.

      Tę kaszę można podawać na wiele sposobów, a patent z jabłkiem to najprostszy przepis na zdrowy słodki deser nawet dla półroczniaka. W zależności od wieku dziecka odpowiednio blendujemy go po zdjęciu z ognia, ja (synek ma 11 miesięcy) już z tego zrezygnowałam. 

      Składniki: 3 łyżki kaszy jaglanej, małe jabłko, garść rodzynek, pół łyżeczki cynamonu

      Kaszę jaglaną zalać wodą i odstawić na około godzinę lub chociaż dokładnie przepłukać na sitku, zalać wrzątkiem (woda powinna zakryć kaszę) i gotować 10 minut, od czasu do czasu mieszając. dodać pokrojone na drobne kawałki jabłko i rodzynki (wcześniej można je na chwilę zalać wrzątkiem, odcedzić, można jeszcze przekroić na pół). Doprawić cynamonem, gotować jeszcze 5 minut. Zestawić z ognia, można jeszcze potrzymać kilka minut pod przykryciem.

       

      Przepis własny

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (0)
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      mismakuje
      Czas publikacji:
      czwartek, 17 kwietnia 2014 12:37
  • niedziela, 13 kwietnia 2014
  • piątek, 11 kwietnia 2014
    • Słoneczna zupa dla malucha

      Tym razem przepis na marchewkowo-dyniową zupę przetestowaną już przez rocznego Jasia, ośmiomiesięcznego Szymka i jedenastomiesięcznego Krzysia. Całej trójce smakowała :). nazwę zawdzięcza oczywiście pięknej pomarańczowej barwie.

      Składniki: pół słodkiej marchwi, około 60 g dyni, niepełna łyżka kaszy jaglanej, ugotowane żółtko jaja, łyżka kukurydzy (w 11. miesiącu może być z puszki), pół łyżeczki przecieru pomidorowego (lub ćwiartka pomidora), 2 łyżeczki kaszy manny, łyżeczka oliwy z oliwek, 1-1,5 szklanki wody źródlanej lub przefiltrowanej

      Marchew obrać, pokroić na małe kawałki i razem z kukurydzą i kaszą jaglaną wrzucić do wrzątku. Gotować 10 minut, dorzucić pokrojoną w kosteczkę dynię i przecier pomidorowy, po kolejnych pięciu minutach dosypać mannę. Zmiksować z żółtkiem i oliwą tak, aby nadal były w zupie kawałki warzyw do żucia dla dziecka, w zależności od wieku.

       

       Marchew w roli głównej 2 Marchew w roli głównej 2

       

      Źródło: od koleżanki, przepis wycięty z jakiejś gazety

      

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (2) Pokaż komentarze do wpisu „Słoneczna zupa dla malucha”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      mismakuje
      Czas publikacji:
      piątek, 11 kwietnia 2014 20:37
  • piątek, 28 marca 2014
    • Makaron zapiekany z wędzonym łososiem

      Czasem znajdujecie pewnie w lodówce coś, co kupiliście, bo bardzo mieliście na to ochotę, a potem jakoś tak wyszło, że przeleżało do momentu, gdy kończy się termin ważności... Tak właśnie było z tym wędzonym łososiem. Te dwa opakowania zostały jednak w ostatnim momencie wykorzystane w jeden z najpyszniejszych sposobów, z jakim się do tej pory spotkałam. Dobrze, że od razu zwiększyłam ilość składników w porównaniu do przepisu ;).

      Składniki na 4 porcje: 400 g makaronu penne, 200 g wędzonego łososia, około 1/3 szklanki listków kolendry, 150 g grubo tartego żółtego sera, 125 g mozzarelli w kulce, 80 ml (1/4 szklanki) śmietanki kremowej 30 proc., sok z cytryny (w oryginale z limonki), pieprz cayenne, sól morska, pieprz kolorowy, oliwa

      Makaron ugotować al dente według przepisu na opakowaniu, odsączyć, połowę wyłożyć do dużego naczynia żaroodpornego wysmarowanego oliwą. Posypać pieprzem cayenne, wyłożyć łososia pokrojonego w paski, doprawić pieprzem i wysypać połowę kolendry. Wyłożyć resztę makaronu, wysypać żółty ser, poszarpaną mozzarellę i wylać śmietankę. Doprawić jeszcze pieprzem cayenne, solą i pieprzem.

      Piec 10 minut w piekarniku nagrzanym do 200 stopni (góra-dół), potem przemieszać makaron widelcem w kilku miejscach i zapiekać około 5 minut na funkcji grilla. Podawać zapiekankę posypaną resztą kolendry i skropioną sokiem z cytryny.

       

      Źródło: Kwestia smaku

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (0)
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      mismakuje
      Czas publikacji:
      piątek, 28 marca 2014 10:53

Kalendarz

Sierpień 2017

Pn Wt Śr Cz Pt So Nd
  1 2 3 4 5 6
7 8 9 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30 31      

Wyszukiwarka

Tagi

Kanał informacyjny




Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów Durszlak.pl


Top Blogi
Odszukaj.com - przepisy kulinarne
Moje akcje kulinarne:
 width=





kontakt/współpraca: mismakuje@gazeta.pl


Blog wykorzystuje pliki cookies, które zapisują informacje niezbędne do optymalnej pracy serwisu. Istnieje możliwość zmiany ustawień dotyczących cookies za pomocą przeglądarki internetowej. Korzystanie z bloga bez zmiany ustawień oznacza zgodę na wykorzystanie plików cookies.