Mi smakuje

Z MAKARONEM

  • poniedziałek, 26 maja 2014
    • Makaron ze szparagami i szynką

      Mój ulubiony rodzaj obiadów: z makaronem, gotowy dosłownie w kilka minut (zależy od czasu gotowania makaronu właśnie, sos powstaje w sekundę). Idealny sposób na szparagi, korzystajcie, póki jeszcze trwa sezon (a to już końcówka!). Polecam również jajecznicę i inne przepisy, które pojawiły się na blogu.

      Niżej przepis z Kwestii smaku z moimi (drobnymi) zmianami.

      Składniki (na 2 porcje): 4 plasterki dojrzewającej szynki, 20 dag makaronu tagietelle, 8 zielonych szparagów, 1/3 szklanki wody z gotującego się makaronu, 100 ml śmietany 30 proc., kolorowy pieprz

      Szparagi opłukać, odłamać zdrewniałe końce łodyg i wyrzucić. Odciąć i zostawić główki, resztę pokroić ukośnie na około półcentymetrowe plasterki. Makaron ugotować al dente w osolonej wodzie, na półtorej minuty przed końcem gotowania dodać szparagi (całość). Odcedzić, zachowując 1/3 szklanki wody z makaronu.

      Szynkę pokroić w paski i chwilę smażyć na większej patelni. Dodać makaron ze szparagami i wodę z makaronu, wymieszać. Dolać śmietanę, doprawić pieprzem i zamieszać.

       

      Źródło: Kwestia smaku

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (2) Pokaż komentarze do wpisu „Makaron ze szparagami i szynką”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      mismakuje
      Czas publikacji:
      poniedziałek, 26 maja 2014 15:48
  • niedziela, 18 maja 2014
    • Makaron z łososiem w szafranowym sosie

      Dla mnie jeden z najlepszych makaronów, jakie jadłam. Dla mojego męża też. Gotowy w 10 minut.

      Następnym razem (bo będzie następny raz, tego jestem pewna) z chęcią poddam to danie ocenie gości, a tymczasem dzielę się przepisem z Wami i mam nadzieję, że jeśli spróbujecie, będzie Wam smakować.

       

      Składniki (na 2 porcje): 20 dag makaronu, 10 dag wędzonego łososia, 200 ml śmietany 30 proc., kilka nitek szafranu, kolorowy pieprz, płatki chilli, olej, sól

      Makaron wstawić do gotowania w osolonej wodzie. Na patelni rozgrzać olej, wrzucić pokrojonego w paski łososia, chwilę podsmażyć, dodać płatki chilli. Szafran zalać odrobiną wrzątku, po chwili wymieszać ze śmietaną i zalać łososia. Potrzymać na niewielkim ogniu przez około 5 minut. Doprawić kolorowym pieprzem i wymieszać z odcedzonym makaronem.

       

      Przepis autorski

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (0)
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      mismakuje
      Czas publikacji:
      niedziela, 18 maja 2014 21:51
  • czwartek, 20 marca 2014
    • Pikantny sos marchewkowy z łososiem

      Zaczęło się od marchewki i chilli, potem w mojej głowie pojawiały się kolejne składniki. Wyszła potrawa nawiązująca trochę do ryby po grecku, choć jednak inna - najlepiej świadczy o tym fakt, że smakowała mojemu mężowi, który ryby po grecku nie jada. Stwierdził nawet, że na następną Wigilię powinnam przygotować ją właśnie z takim sosem. Może to jest jakaś myśl?

       

      Składniki (na 4 porcje): 4 spore marchewki, 1 duża pietruszka, 1 mały seler, 2 małe cebule, 400 g pomidorów z puszki pokrojonych (z zalewą), 300 g filetu z łososia, szklanka bulionu warzywnego, łyżeczka chilli w płatkach, pół łyżeczki papryki słodkiej w proszku, łyżeczka estragonu, 2 łyżeczki tymianku, 3 łyżki oleju, sól do smaku

      Warzywa obrać. Marchew, pietruszkę i seler zetrzeć na tarce o dużych oczkach, cebulę pokroić w małą kostkę. W dużym garnku rozgrzać olej, zeszklić cebulę, następnie dodać warzywa, kilka minut potrzymać na średnim ogniu, mieszając. Dodać pomidory, bulion (użyłam ekologicznego bez soli) i przyprawy. Gotować na małym ogniu pod przykryciem przynajmniej godzinę, aż warzywa będą miękkie. Ewentualnie dosolić, gotować jeszcze kilkanaście minut, a w tym czasie usmażyć filety z łososia, zdjąć z patelni, podzielić na kawałki i wymieszać z sosem. Podawać z makaronem.

      Uwaga, potrawa jest bardzo ostra - można spróbować dodać najpierw pół łyżeczki chilli, a np. po pół godzinie spróbować i zdecydować czy tę ilość zwiększyć.

       

       Marchew w roli głównej 2 Marchew w roli głównej 2 Red Hot Chilli

      

      Przepis autorski

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (2) Pokaż komentarze do wpisu „Pikantny sos marchewkowy z łososiem”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      mismakuje
      Czas publikacji:
      czwartek, 20 marca 2014 15:46
  • czwartek, 22 sierpnia 2013
    • Sos bolognese

      Jakiś czas temu zamieszczałam na blogu przepis na marchewkowy sos bolognese i obiecywałam sobie oraz Wam, że niedługo zrobię bardziej tradycyjną wersję. Niżej znajdziecie przepis na porcję, którą spokojnie można nakarmić cztery, a nawet więcej osób. Nie każcie mi tylko decydować, który bardziej mi smakuje, bo oba sosy są przepyszne!

      Składniki: 3 łyżki oliwy extra vergine, 1 cebula (pominęłam), 1 ząbek czosnku, 2 łodygi selera naciowego, 1 marchewka, 150 g pancetty lub boczku, 500 g mielonego mięsa wołowego (lub wołowo-wieprzowego), 1 szklanka białego wina, 140 g koncentratu pomidorowego, 1 szklanka bulionu wołowego, 400 g pomidorów pelati lub passaty pomidorowej, sól morska i świeżo zmielony czarny pieprz, ewentualnie 1/2 łyżeczki suszonego oregano (dodałam)


      W dużym garnku rozgrzać oliwę i zeszklić na umiarkowanym ogniu drobno posiekaną cebulę (pominęłam) i czosnek, dodać posiekany w drobną kosteczkę seler naciowy oraz startą na drobnej tarce marchewkę. Obsmażyć, przesunąć warzywa na bok i obok wrzucić pokrojony w kosteczkę boczek. Zrumienić, mieszając od czasu do czasu, potem wymieszać z warzywami. Znowu przesunąć na bok i dokładać po trochu mięso mielone (podzielić np. na trzy części, obsmażyć pierwszą aż będzie miało biały kolor, wymieszać z warzywami, odsunąć i tak samo postąpić z kolejnymi porcjami).

      Dolać wino i gotować na średnim ogniu przez trzy minuty, następnie dodać koncentrat pomidorowy wymieszany z trzema łyżkami gorącego bulionu i wymieszać. Dodać resztę bulionu, zagotować, dodać pomidory (jeśli pelati, wcześniej zblendować). Doprawić solą, pieprzem i oregano. Przykryć i gotować na małym ogniu przez dwie godziny, co jakiś czas mieszając. Podawać z makaronem.

       

      Źródło: Kwestia smaku

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (3) Pokaż komentarze do wpisu „Sos bolognese”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      mismakuje
      Czas publikacji:
      czwartek, 22 sierpnia 2013 16:35
  • sobota, 20 kwietnia 2013
    • Marchewkowy sos bolognese

      Tak naprawdę to danie powstało przez moją nieuwagę... Miało być bardziej tradycyjnie, ale z rozpędu starłam dwa razy za dużo marchewki, dopiero w trakcie gotowania zorientowałam się, że kupiłam dwa razy za mało mięsa mielonego, a o boczku w ogóle zapomniałam, gdy byłam w sklepie. Potem wprowadziłam jeszcze kilka zmian i okazało się, że dzięki temu powstał słodki (ale nie mdły) marchewkowy przepyszny sos.

      Zjedliśmy go z apetytem zarówno pierwszego dnia, jak i następnego, odgrzewany i podany z ugotowanym w ciągu kilku minut makaronem. Aż żałowałam, że nie zrobiłam od razu więcej i nie wpakowałam zapasu do zamrażarki...

      Zrobiłam ten sos w momencie, gdy w mojej głowie kiełkowała już myśl o zorganizowaniu akcji marchewkowej i dlatego nie publikowałam przepisu przez kilka dni. Teraz jednak chętnie się nim dzielę i polecam - u mnie w przyszłości na pewno będzie często gościł na stole.

      Składniki na 4-5 porcji: 1 cebula, 2 ząbki czosnku, 3 łodygi selera naciowego, 2 duże marchewki, 250 g mięsa mielonego, 1/4 szklanki białego wina, szklanka bulionu wołowego, 4 łyżki koncentratu pomidorowego, puszka (400 g) pomidorów z puszki, 1,5 łyżeczki oregano, sól, pieprz, oliwa

      Do sporego garnka wlać 3-4 łyżki oliwy, zeszklić na niej drobno posiekaną cebulę i czosnek, dodać posiekany w drobną kosteczkę seler i startą na dużych oczkach tarki marchewkę. Obsmażyć, przesunąć warzywa na bok i na wolnej przestrzeni wyłożyć 1/3 część mięsa. Obsmażyć, mieszając, aż zrobi się brązowe, wymieszać z warzywami i przesunąć na bok, powtórzyć dwukrotnie z pozostałą częścią mięsa.

      Wlać wino i 3/4 szklanki zagotowanej wody, gotować na średnim ogniu przez trzy minuty. Dolać koncentrat pomidorowy wymieszany z trzema łyżkami bulionu, wymieszać. Dodać resztę bulionu, zagotować, dodać zmiksowane pomidory z puszki (razem z sokiem). Doprawić dość obficie solą, pieprzem i oregano. Przykryć i gotować na małym ogniu przez dwie godziny, czasem mieszając.

      Można podawać z makaronem i startym parmezanem.

       

      

      Inspiracja: Kwestia smaku

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (2) Pokaż komentarze do wpisu „Marchewkowy sos bolognese”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      mismakuje
      Czas publikacji:
      sobota, 20 kwietnia 2013 10:47

Kalendarz

Sierpień 2017

Pn Wt Śr Cz Pt So Nd
  1 2 3 4 5 6
7 8 9 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30 31      

Wyszukiwarka

Tagi

Kanał informacyjny




Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów Durszlak.pl


Top Blogi
Odszukaj.com - przepisy kulinarne
Moje akcje kulinarne:
 width=





kontakt/współpraca: mismakuje@gazeta.pl


Blog wykorzystuje pliki cookies, które zapisują informacje niezbędne do optymalnej pracy serwisu. Istnieje możliwość zmiany ustawień dotyczących cookies za pomocą przeglądarki internetowej. Korzystanie z bloga bez zmiany ustawień oznacza zgodę na wykorzystanie plików cookies.