Mi smakuje

ZAPIEKANKI

  • piątek, 28 marca 2014
    • Makaron zapiekany z wędzonym łososiem

      Czasem znajdujecie pewnie w lodówce coś, co kupiliście, bo bardzo mieliście na to ochotę, a potem jakoś tak wyszło, że przeleżało do momentu, gdy kończy się termin ważności... Tak właśnie było z tym wędzonym łososiem. Te dwa opakowania zostały jednak w ostatnim momencie wykorzystane w jeden z najpyszniejszych sposobów, z jakim się do tej pory spotkałam. Dobrze, że od razu zwiększyłam ilość składników w porównaniu do przepisu ;).

      Składniki na 4 porcje: 400 g makaronu penne, 200 g wędzonego łososia, około 1/3 szklanki listków kolendry, 150 g grubo tartego żółtego sera, 125 g mozzarelli w kulce, 80 ml (1/4 szklanki) śmietanki kremowej 30 proc., sok z cytryny (w oryginale z limonki), pieprz cayenne, sól morska, pieprz kolorowy, oliwa

      Makaron ugotować al dente według przepisu na opakowaniu, odsączyć, połowę wyłożyć do dużego naczynia żaroodpornego wysmarowanego oliwą. Posypać pieprzem cayenne, wyłożyć łososia pokrojonego w paski, doprawić pieprzem i wysypać połowę kolendry. Wyłożyć resztę makaronu, wysypać żółty ser, poszarpaną mozzarellę i wylać śmietankę. Doprawić jeszcze pieprzem cayenne, solą i pieprzem.

      Piec 10 minut w piekarniku nagrzanym do 200 stopni (góra-dół), potem przemieszać makaron widelcem w kilku miejscach i zapiekać około 5 minut na funkcji grilla. Podawać zapiekankę posypaną resztą kolendry i skropioną sokiem z cytryny.

       

      Źródło: Kwestia smaku

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (0)
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      mismakuje
      Czas publikacji:
      piątek, 28 marca 2014 10:53
  • sobota, 28 lipca 2012
    • Tarta z białym serem i boczkiem

      Ta tarta smakuje trochę jak... pierogi ruskie. Bardzo dobrze doprawione. Nie jest to może najmniej kaloryczny obiad świata, ale z takich proporcji wystarczy jej dla czterech osób.

      Składniki: 250 g mąki, 50 dag masła, przegotowana albo mineralna woda, 250 g białego półtłustego sera, 20 dag boczku, 150 g jogurtu naturalnego, 1 jajko, 2 białe cebule, pieprz, sól, papryka mielona

      Pokrojone masło połączyć z mąką, doprawić solą i pieprzem (po ok. łyżeczce). Gdy pojawią się grudki, dodawać tyle wody, aby wszystkie składniki się połączyły, a ciasto było twarde i tłuste. Zrobić z niego kulę, zawinąć w folię aluminiową i włożyć na pół godziny do lodówki. Formę do tarty wysmarować masłem i ułożyć w niej placek (rozwałkowany lub za pomocą palców). Nakłuć w wielu miejscach widelcem, piec 20 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni. Wyjąć i przestudzić.

      Ser rozdrobnić widelcem i wymieszać z jogurtem, jajkiem oraz przyprawami (sól, pieprz, papryka). Boczek podsmażyć  na suchej patelni, potem także cebulę posiekaną w piórka (bardziej lub mniej, w zależności od upodobań). Na ciasto wyłożyć serową masę. Na niej układać plastry boczku, potem cebulę. Piec jeszcze ok. 20 minut.
      

      Źródło: Kuchnia w formie

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (0)
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      mismakuje
      Czas publikacji:
      sobota, 28 lipca 2012 15:11
  • wtorek, 26 czerwca 2012
    • Zapiekanka z kalafiorem i szparagami

      Ta zapiekanka miała być dodatkiem do mięsa, ale mi już nic więcej nie było trzeba. A tak swoją drogą, szkoda, że to już prawie koniec sezonu na szparagi... Ja już zaczynam w takim razie zbierać przepisy na przyszły rok :).

      Składniki: kalafior, sześć zielonych szparagów, 200 ml jogurtu naturalnego, jajko, pięć plastrów sera żółtego, pieprz, sól, gałka muszkatołowa, masło

      Kalafior umyć i podzielić na różyczki, ugotować w osolonej wodzie. Szparagi ewentualnie pozbawić zdrewniałych końców, przekroić na pół i też ugotować w osolonej wodzie. Zarówno kalafior i szparagi nie powinny być zbyt miękkie.

      Naczynie żaroodporne wysmarować masłem, ułożyć kalafiora, na nim szparagi. Polać jogurtem wymieszanym z jajkiem, pieprzem i gałką (potem się zetnie, można spróbować zrobić nawet więcej sosu). Przykryć serem żółtym w plastrach lub tartym na dużych oczkach. Piec ok. 40 minut w temperaturze 200 stopni (z termoobiegiem).

       

      Przepis własny

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (0)
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      mismakuje
      Czas publikacji:
      wtorek, 26 czerwca 2012 17:05
  • poniedziałek, 02 maja 2011
    • Zegarowa zapiekanka Sowy Przemądrzałej

      Skąd taka nazwa? Bo to przepis z Książki kucharskiej Kubusia Puchatka, którą dostałam jako mała dziewczynka. Wszystkie dania, które się w niej znajdują, mogą razem z rodzicami przygotować dzieci (a czasem nawet same maluchy). I - jak widać - niektórzy wracają do tych dań nawet po kilkunastu latach ;-).

      Ta zapiekanka to kilka prostych składników, ale razem tworzą naprawdę niezwykłą kombinację. Podaję ilość składników z książki (na ok. cztery osoby). Tam opisano, że układa się dwie warstwy ziemniaków, ja zawsze zwiększam do trzech (ta wersja w nawiasach).

      Składniki: 450 g ziemniaków, 100 g sera żółtego w kawałku, 1 cebula, sól, pieprz, masło

      Obrane ziemniaki pokroić w cienkie plasterki i połowę (1/3) ułożyć w żaroodpornym naczyniu wysmarowanym masłem - jak rybie łuski w prostokątnym, jak róża w okrągłym. Posypać solą i pieprzem, następnie wysypać posiekaną cebulę i starty ser (połowę tych składników, wtedy wszystkie czynności powtórzyć). Na wierzchu ułożyć pozostałe ziemniaki, posypać solą i pieprzem (ja sypię jeszcze odrobinę sera). W kilku miejscach poukładać niewielkie kawałki masła. Piec godzinę w 180 stopniach.  

       

      Źródło: Książka kucharska Kubusia Puchatka

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (1) Pokaż komentarze do wpisu „Zegarowa zapiekanka Sowy Przemądrzałej”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      mismakuje
      Czas publikacji:
      poniedziałek, 02 maja 2011 16:15

Kalendarz

Październik 2017

Pn Wt Śr Cz Pt So Nd
            1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 31          

Wyszukiwarka

Tagi

Kanał informacyjny




Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów Durszlak.pl


Top Blogi
Odszukaj.com - przepisy kulinarne
Moje akcje kulinarne:
 width=





kontakt/współpraca: mismakuje@gazeta.pl


Blog wykorzystuje pliki cookies, które zapisują informacje niezbędne do optymalnej pracy serwisu. Istnieje możliwość zmiany ustawień dotyczących cookies za pomocą przeglądarki internetowej. Korzystanie z bloga bez zmiany ustawień oznacza zgodę na wykorzystanie plików cookies.