Mi smakuje

CIASTA

  • środa, 21 maja 2014
    • Sernik bardzo puszysty

      Ci, którzy zaglądają tu w miarę regularnie, mogą wiedzieć, że mój mąż nie przepada za sernikami, a ja lubię, więc robię je zaledwie kilka razy w roku, na większe spotkania rodzinne, gdy mam pewność, że przy stole znajdą się inni fani tego ciasta. Od Wielkanocy minęło już trochę czasu, a ja jeszcze nie podzieliłam się z Wami moim tegorocznym wyborem. Czas to nadrobić.

      Po raz pierwszy robiłam sernik bez żadnego spodu. Wyszedł naprawdę bardzo puszysty, w pełni zasługuje na swoją nazwę. 

      Składniki: 750 g tłustego lub półtłustego twarogu (zmielonego przynajmniej dwukrotnie), 1 szklanka mleka 3,2 proc., pół szklanki śmietany kremówki 30 lub 36 proc., 50 g masła, 3 łyżki mąki ziemniaczanej z czubem, 6 jaj, 3/4 szklanki drobnego cukru do wypieków, 1 opakowanie cukru wanilinowego (16 g) (lub ekstrakt albo aromat waniliowy do smaku)

      Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Twaróg zmiksować na gładką masę z masłem, żółtkami, cukrem, mąką ziemniaczaną, kremówką, i ekstraktem. Dodać mleko i zmiksować, niezbyt długo, podobno żeby niepotrzebnie nie napowietrzać masy serowej. Masa będzie rzadka, tak ma być.

      Białka ubić na sztywną pianę, delikatnie wmieszać do masy serowej. Tortownicę o średnicy 24 cm dobrze uszczelnić i spód wyłożyć papierem do pieczenia. Wylać masę serową  i piec około 75-90 minut w temperaturze 150 stopni, bez termoobiegu. Gotowe ciasto powinno być ścięte i sprężyste na wierzchu. Należy wystudzić je w lekko uchylonym piekarniku, potem schłodzić w lodówce przez około 12 godzin.

       

      Źródło: Moje wypieki

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (0)
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      mismakuje
      Czas publikacji:
      środa, 21 maja 2014 11:30
  • poniedziałek, 06 stycznia 2014
    • Froda - szarlotka kanadyjska

      Chyba nie ma na świecie szarlotki, która by mi nie smakowała. Na odwiedziny półtorarocznego Stasia i jego rodziców przygotowałam wersję kanadyjską.

      Jeśli chodzi o smak, ciasto nie różni się wiele od biszkoptu z jabłkami, który często robi moja mama, choć lista składników nie jest identyczna. Ja wprowadziłam jeszcze drobną modyfikację do przepisu, posypując wierzch brązowym a nie zwykłym cukrem.

      Bardzo smaczne ciasto do popołudniowej herbaty z chrupiącą słodką "skórką".

      Przepis (na tortownicę o średnicy 26 cm): 4 jabłka, 1 i 1/2 szklanki mąki pszennej, 5 łyżeczek mąki ziemniaczanej, 2 czubate łyżeczki proszku do pieczenia, 1 łyżeczka soli, 80 g masła, 1 szklanka cukru, 2 jajka, 2 łyżki mleka, łyżka brązowego cukru, dodatkowo masło i bułka tarta do wysmarowania blachy

      Obrać jabłka, oczyścić z gniazd nasiennych i pokroić w dużą kostkę. Mąki, proszek do pieczenia i sól przesiać, dodać pokrojone w kostkę masło. Rozetrzeć składniki palcami (aż powstanie kruszonka). Dodać jabłka, biały cukier, jajka ubite z mlekiem i dokładnie wymieszać.

      Tortownicę wysmarować masłem i obsypać bułką tartą, wyłożyć ciasto, posypać wierzch brązowym cukrem. Piec 45 minut w piekarniku rozgrzanym do temperatury 190 stopni.

       

      Źródło: Notatnik Natalii

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (0)
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      mismakuje
      Czas publikacji:
      poniedziałek, 06 stycznia 2014 20:52
  • poniedziałek, 30 grudnia 2013
    • Sernik nowojorski

      Moja mama wymyśliła sobie na te Święta sernik, ale nie była zdecydowana na konkretny. Wspólnie wybrałyśmy właśnie ten, a w końcu pieczenie przypadło w udziale mi, bo ona zajęta była w tym czasie smażeniem (rewelacyjnej jak co roku) ryby po grecku.

      Bardzo podoba mi się w tym cieście nie tylko szybki do przygotowania spód, ale także fajna wierzchnia warstwa - śmietana zmiksowana z cukrem pudrem smakowała nam nie tylko w serniku, ale także przed pieczeniem, gdy łyżkami wyjadłyśmy resztki z miski ;). Chętnie wrócę do tego przepisu jeszcze kiedyś. Tym bardziej, że kakao i cynamon to takie fajne zimowe dodatki...

      Składniki: 300 g herbatników (np. maślanych petit beurre),  180 g roztopionego masła, 1,25 kg tłustego sera śmietankowego, 6 jajek, 5 żółtek, 260 g drobnego cukru, 3 łyżeczki ekstraktu z wanilii, sok z 1/2 cytryny, 500 ml kwaśnej gęstej śmietany 18 proc., 50 g cukru pudru, 4 łyżki kakao, 2 łyżeczki cynamonu w proszku

      Tortownicę z odpinaną obręczą o średnicy 25-26 cm, uszczelnić aluminiową folią: rozpiąć obręcz, na dnie rozłożyć "na krzyż" dwa kawałki folii aluminiowej, aby wystawały poza tortownicę. Zapiąć klamrę na tortownicy, wypuszczając folię na zewnątrz.

      Herbatniki dokładnie pokruszyć na piasek (najlepiej młynkiem do kawy, ewentualnie rozdrabniaczem miksera lub tłuczkiem). Wymieszać z roztopionym masłem. Masą wyłożyć dno przygotowanej tortownicy. Wstawić do lodówki. Na dolną półkę piekarnika włożyć blachę do pieczenia i napełnić ją do połowy gorącą wodą. Metalową kratkę pod sernik ustawić w środku piekarnika. Piekarnik nagrzać do 180 stopni.

      Do misy miksera włożyć ser, wbić całe jajka, dodać żółtka, cukier, wanilię i sok z cytryny. Zmiksować na gładką masę (około 2 minuty miksowania). Wylać na przygotowany spód z herbatników. Wstawić do piekarnika i piec przez 60 minut plus kolejne 10 minut. Studzić przez 10 minut w piekarniku, następnie uchylić drzwiczki i studzić kolejne 10 minut. Stopniowo otwierając piekarnik, całkowicie wystudzić sernik.

      Piekarnik nastawić ponownie na 180 stopni. Do misy miksera włożyć śmietanę, dodać cukier puder i ubić mikserem na gładki krem (około 3 minuty miksowania). Śmietanę wyłożyć na sernik i wstawić do piekarnika na 10 minut. Wyjąć i całkowicie ostudzić. Włożyć do lodówki bez przykrycia na kilka godzin, a najlepiej na całą noc. Posypać kakao wymieszanym z cynamonem. Sernik najlepszy jest schłodzony.


       

        Wigilia 2013

      Źródło: Kwestia smaku

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (1) Pokaż komentarze do wpisu „Sernik nowojorski”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      mismakuje
      Czas publikacji:
      poniedziałek, 30 grudnia 2013 15:54
  • czwartek, 26 grudnia 2013
    • Piernik z suszonymi śliwkami

      Mam nadzieję, że Święta mijają Wam przyjemnie. Ja dopiero teraz - trzeciego dnia, w czwartym mieście - znalazłam chwilę, by zasiąść przed komputerem. To pierwsze Boże Narodzenie mojego synka, więc moment dla mnie bardzo ważny i wzruszający. I chociaż w tym roku mały jeszcze nie popróbuje tego, co przygotowały na świąteczny stół mama i inne osoby z rodziny, to z radością myślę już o kolejnych latach, gdy wspólnie będziemy lukrować pierniczki :).

      Co roku staram się przygotować na Wigilię jakieś nowe ciasto lub ciasteczka, wśród nich zazwyczaj znajdą się właśnie jakieś pierniczki lub piernik. Tym razem robiłam po raz kolejny błyskawiczne kruidnoten, wybrałam też nowy, taki z suszonymi śliwkami. W oryginalnym przepisie był udekorowany siekanymi migdałami, ale ja zdecydowałam się nadać mu "świąteczny look" za pomocą posypki "konfetti" w kolorach kojarzących się z Bożym Narodzeniem.

      Samo ciasto nie należy do wilgotnych, ale w połączeniu ze sporymi kawałkami słodkich, nasączonych rumem, śliwek, tworzy bardzo zgrabną, smaczną całość.

      

      Składniki: 120 g miodu, 50 g plus 2 łyżki masła, 2 łyżeczki imbiru, 1 łyżeczka cynamonu, po 1/2 łyżeczki zmielonych goździków, kardamonu, ziela angielskiego, gałki muszkatołowej, 3 jajka, 100 g cukru pudru, 2 płaskie łyżeczki sody, 300 g mąki, 1/4 szklanki mleka, 200 g suszonych śliwek, kilka łyżek rumu, 100 g gorzkiej czekolady, kolorowe konfetti do ozdoby

      Śliwki zalać rumem w niewielkiej miseczce, od czasu do czasu przemieszać. Następnie pokroić i obtoczyć w niewielkiej ilości mąki.

      W rondelku podgrzać do rozpuszczenia miód i 50 g masła oraz przyprawy, mieszając. Zdjąć z ognia. Mikserem utrzeć jajka z cukrem pudrem na puszystą masę. Do miodu z masłem dosypać sodę, wymieszać i masę dodać do jajek, wymieszać mikserem na najniższych obrotach. Dosypać połowę mąki, krótko wymieszać. Wlać mleko, wsypać resztę mąki, wymieszać. Dodać śliwki, wymieszać łyżką.

      Keksówkę o wymiarach 25 na 12 cm wyłożyć papierem do pieczenia lub posmarować masłem i posypać mąką. Wlać ciasto, piec w temperaturze 180 stopni przez około godzinę (na funkcji góra-dół na najniższym poziomie piekarnika). Po wyjęciu z piekarnika odstawić do osytgnięcia.

      Przygotować polewę: czekoladę z masłem roztopić w kąpieli wodnej, wymieszać. Polać nią wierzch ciasta, posypać cukrowym konfetti.

       

        

      Wigilijny Piernik 2013 Wigilia 2013

       

      Źródło: Mała cukierenka

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (1) Pokaż komentarze do wpisu „Piernik z suszonymi śliwkami”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      mismakuje
      Czas publikacji:
      czwartek, 26 grudnia 2013 11:09
  • poniedziałek, 16 grudnia 2013
    • Chlebek bananowy Sophie Dahl

      Krok po kroku, krok po kroczku idą Święta... Dwa lata temu piekłam na Wigilię piernik bananowy, teraz będzie inny. Zanim jednak podzielę się z Wami - mam nadzieję, że dobrym ;) - wyborem świątecznego wypieku, podaję przepis na bananowe ciasto.

      Doradziła mi je Marta, polecając na Facebooku, za co bardzo jej dziękuję - rzeczywiście, jest przepyszne. Ten chlebek bananowy jest wilgotny, słodki, delikatny i gdybym nie wiedziała. co w nim jest, mogłabym się kłócić, że wyczuwam odrobinę czekolady lub kakao. Warto było powstrzymywać się od zjedzenia kupionych bananów ponad tydzień i czekać aż ich skórka będzie praktycznie czarna (wtedy są najsłodsze)!

      Składniki: 4 dojrzałe banany (im bardziej, tym lepiej), 150 g brązowego cukru, 1 rozbełtane jajko, 75 g miękkiego masła, 1 cukier waniliowy, 170 g mąki, szczypta soli, 1 łyżeczka sody

      Piekarnik nagrzać do 180 stopni. Przygotować keksówkę o długości ok. 23 cm - wysmarować dno i boki masłem i posypać tartą bułką lub mąką. Banany obrać, rozgnieść widelcem, wymieszać z cukrem, jajkiem, masłem i wanilią (użyłam miksera). W drugiej misce mąkę połączyć z solą i sodą, dosypać do bananów i dokładnie wymieszać (tu łyżki). Przelać masę do formy, piec około godziny. Studzić w formie.

       

      Źródło: White Plate

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (3) Pokaż komentarze do wpisu „Chlebek bananowy Sophie Dahl”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      mismakuje
      Czas publikacji:
      poniedziałek, 16 grudnia 2013 10:29

Kalendarz

Październik 2017

Pn Wt Śr Cz Pt So Nd
            1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 31          

Wyszukiwarka

Tagi

Kanał informacyjny




Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów Durszlak.pl


Top Blogi
Odszukaj.com - przepisy kulinarne
Moje akcje kulinarne:
 width=





kontakt/współpraca: mismakuje@gazeta.pl


Blog wykorzystuje pliki cookies, które zapisują informacje niezbędne do optymalnej pracy serwisu. Istnieje możliwość zmiany ustawień dotyczących cookies za pomocą przeglądarki internetowej. Korzystanie z bloga bez zmiany ustawień oznacza zgodę na wykorzystanie plików cookies.