Mi smakuje

ZUPY

  • poniedziałek, 09 czerwca 2014
    • Zupa ze świeżego szpinaku

      Ludzie dzielą się na fanów szpinaku i tych, którzy go nie znoszą - ja przynajmniej nie spotkałam nikogo, kto miałby do niego stosunek obojętny. W mojej rodzinie przez wiele lat szpinak wzbudzał negatywne uczucia, choć... nigdy go nie jedliśmy. Legendy o ohydnej papce straszącej bywalców stołówek zrobiły swoje.

      Spróbowaliśmy go kilka lat temu i okazało się, że zielone liście są bardzo smaczne, zarówno na surowo, jak i np. podduszone z pomidorami i podane z makaronem. Jestem teraz wielką fanką szpinaku, a ta zupa to kolejny sposób na jego wykorzystanie i przekonanie do tego zdrowego warzywa najmłodszego członka naszej rodziny :).

      Składniki: spory pęczek świeżego szpinaku (około 4 szklanki po oderwaniu łodyg), 2 duże marchewki, 1 pietruszka, nieduży kawałek selera, 4 ziemniaki, 2 ząbki czosnku, olej rzepakowy, jogurt naturalny, ewentualnie sól

      Szpinak umyć, oderwać łodygi, porwać na małe kawałki. W garnku podgrzać około 2 łyżek oleju, podsmażyć na nim przez chwilę czosnek (przeciśnięty przez praskę) ze szpinakiem. Po chwili dodać umyte i obrane: marchew, pietruszkę oraz seler starte na tarce o dużych oczkach i ziemniaki pokrojone w małą kostkę. Zalać wodą (około 1,5 litra) i ewentualnie posolić, gotować aż warzywa zmiękną.

      Podawać zabieloną jogurtem lub z jajkiem ugotowanym na twardo.

       

      Inspiracja: Rodzice w kuchni

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (1) Pokaż komentarze do wpisu „Zupa ze świeżego szpinaku”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      mismakuje
      Czas publikacji:
      poniedziałek, 09 czerwca 2014 20:43
  • środa, 23 kwietnia 2014
  • piątek, 11 kwietnia 2014
    • Słoneczna zupa dla malucha

      Tym razem przepis na marchewkowo-dyniową zupę przetestowaną już przez rocznego Jasia, ośmiomiesięcznego Szymka i jedenastomiesięcznego Krzysia. Całej trójce smakowała :). nazwę zawdzięcza oczywiście pięknej pomarańczowej barwie.

      Składniki: pół słodkiej marchwi, około 60 g dyni, niepełna łyżka kaszy jaglanej, ugotowane żółtko jaja, łyżka kukurydzy (w 11. miesiącu może być z puszki), pół łyżeczki przecieru pomidorowego (lub ćwiartka pomidora), 2 łyżeczki kaszy manny, łyżeczka oliwy z oliwek, 1-1,5 szklanki wody źródlanej lub przefiltrowanej

      Marchew obrać, pokroić na małe kawałki i razem z kukurydzą i kaszą jaglaną wrzucić do wrzątku. Gotować 10 minut, dorzucić pokrojoną w kosteczkę dynię i przecier pomidorowy, po kolejnych pięciu minutach dosypać mannę. Zmiksować z żółtkiem i oliwą tak, aby nadal były w zupie kawałki warzyw do żucia dla dziecka, w zależności od wieku.

       

       Marchew w roli głównej 2 Marchew w roli głównej 2

       

      Źródło: od koleżanki, przepis wycięty z jakiejś gazety

      

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (2) Pokaż komentarze do wpisu „Słoneczna zupa dla malucha”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      mismakuje
      Czas publikacji:
      piątek, 11 kwietnia 2014 20:37
  • czwartek, 13 marca 2014
    • Barszczyk czerwony z jajkiem (i indykiem) dla malucha

      Mój synek skończył 10 miesięcy i zgodnie ze schematem żywienia powinien dostawać białko jaja kurzego. Dziś właśnie był ten pierwszy raz i pomyślałam, że to dobry pretekst, by zacząć dzielić się z Wami niektórymi potrawami gotowanymi dla niego (tym bardziej, że kilka znajomych mam mi to sugerowało).

      Nie jestem jakąś ortodoksyjną zwolenniczką BLW, ale odkąd skończył pół roku, wprowadzam nie tylko papki, ale i stałe produkty. Nie gotuję mu codziennie sama, nie korzystam jednak też tylko ze słoiczków. Ma być nam przede wszystkim komfortowo. I smacznie. Ostatnio Krzyś lubi część obiadu zjeść karmiony łyżeczką, a część rączkami, więc to będzie taka propozycja. Można jednak przygotować z tych składników po prostu gęsty barszczyk z indykiem.

      Mnie też smakowało :).

      Składniki: 1/4 czerwonego buraka, 20 g piersi indyka, 1 jajko, 5-6 fasolek szparagowych, 1 łyżka soku jabłkowego, 1/2 łyżeczki masła

      W małym garnku ugotować obranego buraka - około 20-30 minut, aż będzie miękki, odlać wodę i zblendować, dodając trochę przegotowanej wody (ja gotuję całego buraka, a następnie już rozdrobnionego porcjuję i zamrażam, bo cały to za dużo na raz). W drugim ugotować jajko na twardo (10 minut), a indyka (pasek pokrojony wzdłuż włókien) i fasolkę ugotować na parze.

      Do buraka dodać żółtko jajka przetarte przez sitko o drobnych oczkach i białko pokrojone na małe kawałki. Dolać sok i podgrzać. Zdjąć z ognia, wymieszać z masłem, ostudzić i podawać z fasolką i indykiem (inna wersja: fasolkę i indyka drobno posiekać i dodać do zupy).

       

      Przepis własny

      Zakres wiekowy dla wprowadzania do diety dziecka tego dania jest orientacyjny, nie jestem lekarzem ani dietetykiem. Należy też zawsze obserwować dziecko przy podawaniu po raz pierwszy nowych składników.

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (2) Pokaż komentarze do wpisu „Barszczyk czerwony z jajkiem (i indykiem) dla malucha”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      mismakuje
      Czas publikacji:
      czwartek, 13 marca 2014 20:44
  • czwartek, 03 października 2013
    • Zupa-krem porowy

      W tym roku na wakacjach, w restauracji, jadłam przepyszny krem ziemniaczano-porowy. Chciałam zrobić podobny... wyszedł bardziej porowy niż ziemniaczany, ale pyszny. Nie trzeba było nawet dodawać żadnych przypraw poza solą. A z ziemniaczano-porowym jeszcze poeksperymentuję.

      Składniki: 3 duże pory, 5 niewielkich ziemniaków, 1 duża cebula, 1 litr wody, 6 łyżek oliwy, sól

      Pory pokroić w plasterki, cebulę obrać i pokroić w ćwiartki, a następnie w plasterki, a ziemniaki obrać i pokroić w kostkę. Wszystkie warzywa włożyć do garnka z rozgrzaną oliwą i ok. 3 minuty trzymać na ogniu, od czasu do czasu mieszając. Zalać wodą i gotować około 20 minut. Zblendować, doprawić solą do smaku.

      Można podawać np. z grzankami lub podsmażonymi plasterkami boczku.

       

      Przepis własny

      

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (3) Pokaż komentarze do wpisu „Zupa-krem porowy”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      mismakuje
      Czas publikacji:
      czwartek, 03 października 2013 10:48

Kalendarz

Sierpień 2017

Pn Wt Śr Cz Pt So Nd
  1 2 3 4 5 6
7 8 9 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30 31      

Wyszukiwarka

Tagi

Kanał informacyjny




Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów Durszlak.pl


Top Blogi
Odszukaj.com - przepisy kulinarne
Moje akcje kulinarne:
 width=





kontakt/współpraca: mismakuje@gazeta.pl


Blog wykorzystuje pliki cookies, które zapisują informacje niezbędne do optymalnej pracy serwisu. Istnieje możliwość zmiany ustawień dotyczących cookies za pomocą przeglądarki internetowej. Korzystanie z bloga bez zmiany ustawień oznacza zgodę na wykorzystanie plików cookies.