Mi smakuje

PLACKI, NALEŚNIKI

  • poniedziałek, 18 listopada 2013
  • wtorek, 22 października 2013
    • Naleśniki ruskie

      Zapisana zakładka widoczna po otwarciu przeglądarki kusiła mnie od dawna aż wreszcie się zebrałam w sobie i... zabrałam do roboty. Zrobiłam zapas na dwa dni. W oryginalnym przepisie było 10 naleśników, ale ponieważ akurat wystarczyło mi ciasta na siedem, rozłożyłam na nie cały farsz. Dwa takie naleśniki to porcja dla naprawdę głodnej osoby. 

       

      Składniki: 7 naleśników (na przykład z tego przepisu), 6 średnich ziemniaków,  3 nieduże cebule, 40 dag półtłustego twarogu,  25 dag wędzonego boczku, sól, pieprz, olej rzepakowy

      Ziemniaki obrać i ugotować w osolonej wodzie, następnie ugnieść tłuczkiem. Dokładnie wymieszać ziemniaki z twarogiem, aby powstała jednolita masa.

      Obraną cebulę pokroić w kostkę i zeszklić na złoto na patelni z rozgrzanym olejem. Przełożyć 3/4 do masy ziemniaczano-serowej, resztę do miseczki. Na tej samej patelni wytopić pokrojony w kosteczkę boczek i postąpić z nim jak z cebulą. Wszystko wymieszać i przekładać na naleśniki, zawijając je "w kopertę". Podgrzać przez kilka minut w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni lub w mikrofali. Posypać resztą cebuli i boczku.

      PS Z boczku można zrezygnować, pamiętając, że wtedy znacznie zmniejszy się ilość farszu.

       

      Źródło: Brulion z przepisami

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (2) Pokaż komentarze do wpisu „Naleśniki ruskie”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      mismakuje
      Czas publikacji:
      wtorek, 22 października 2013 12:22
  • sobota, 27 kwietnia 2013
    • Pancakes marchewkowe

      Sobotnie poranki to idealny czas na pancakes - nie trzeba się aż tak spieszyć ze śniadaniem jak w ciągu tygodnia. Tym razem jedliśmy placki  z dodatkiem marchewki - wyrosły pięknie i fajnie wyczuwało się w nich słodycz marchwi oraz cynamon.

      W czasie, gdy ja siedziałam przy kuchni i smażyłam kolejne pancakes, mąż posprzątał dom i teraz możemy już na luzie cieszyć się weekendem. A pogoda dziś nawet nie kwietniowa, a już majowa...

      PS To może być niezły pomysł na przemycenie odrobiny witamin dzieciom, które nie przepadają za warzywami ;).

      PS2 Zachęcam do dołączenia do marchewkowej akcji - na dodanie przepisów macie czas do jutra do północy :).

      Składniki (wyszło pięć placków): 1 duża marchewka, 2 jajka, 25 dag mąki, 250 ml mleka, 5 dag masła, 1,5 łyżki cukru, 2 łyżeczki cynamonu, 2 łyżeczki proszku do pieczenia, 1/4 łyżeczki soli

      Marchew zetrzeć na tarce o drobnych oczkach, a masło rozpuścić na patelni. Jajka wymieszać w misce widelcem, dodać resztę składników oprócz masła i marchewki, wymieszać i wtedy kolejno domieszać masło i marchew. Smażyć z dwóch stron na patelni, już bez dodatkowego tłuszczu.

       

      

      Marchew w roli głównej na Durszlaku i Mikserze kulinarnym

      Przepis autorski

      

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (5) Pokaż komentarze do wpisu „Pancakes marchewkowe”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      mismakuje
      Czas publikacji:
      sobota, 27 kwietnia 2013 10:02
  • środa, 06 lutego 2013
    • Tort naleśnikowy z pomidorowo-migdałowym sosem

      Fajnie jest mieć męża, który chwali to, co dostaje na talerzu :). Ostatnio zaczął mnie też zachęcać, żebym częściej gotowała nie tylko według przepisów, ale wykorzystała wyobraźnię. Choć uważam, że w przygotowaniu dań z wykorzystaniem kolejnych wskazówek jest coś kojącego (i uwielbiam przeglądać książki kucharskie oraz blogi kulinarne), przyznam, że pobudził moją ambicję. To właśnie efekt.

      Naleśniki to nic trudnego, każdy ma z pewnością swój ulubiony przepis, ale nadzienie i sos tego dania to wynik mojego eksperymentu, który okazał się być bardzo udany. Pycha! Bardzo smakowało także mężowi, którego od dawna staram się przekonać do szpinaku.

      Składniki: 5 naleśników, 250 g mięsa mielonego, pół średniej cebuli, puszka pomidorów (Pudliszki - Pomidory całe bez skórki), świeża bazylia, 200 g mrożonego szpinaku, 5 dag sera żółtego w kawałku, 2 łyżki śmietany 12 proc., 2 garście płatków migdałowych, ząbek czosnku, sól, pieprz, olej

      Usmażyć naleśniki. Na tej samej patelni z dodatkiem oleju potem zeszklić cebulę pokrojoną w niewielką kostkę. Dodać mięso, a kiedy już będzie usmażone, połowę wcześniej zblendowanych pomidorów z puszki. Doprawić solą i pieprzem, dodać garść posiekanej świeżej bazylii.

      Na drugiej patelni dusić przez kilka minut mrożony szpinak ze śmietaną, dodać przeciśnięty przez praskę czosnek i garść migdałów.

      Przygotować sos - resztę pomidorów zblendować z garścią listków bazylii, garścią płatków migdałowych i pieprzem.

      Układać warstwowo: naleśnik, połowę mięsnego farszu, naleśnik, połowę szpinaku, naleśnik, resztę mięsa, naleśnik, resztę szpinaku, naleśnik.

      Polać sosem i posypać serem startym na dużych oczkach. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na kilka(naście) minut (w zależności od tego czy wstawiamy jeszcze ciepły czy już przestudzony farsz).

       

       

      Przepis autorski

      PS. Będzie mi bardzo miło jeśli zechcecie polubić mój blogowy profil na FB (dotrzecie do niego, klikając w poniższy obrazek).


      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (3) Pokaż komentarze do wpisu „Tort naleśnikowy z pomidorowo-migdałowym sosem”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      mismakuje
      Czas publikacji:
      środa, 06 lutego 2013 15:00
  • wtorek, 05 lutego 2013
    • Naleśniki

      Wiele blogerek i blogerów kulinarnych od kilku dni skupia się już na Tłustym Czwartku, więc wśród przepisów przeważają pączki. Ja w tym roku nie zdecyduję się na smażenie, bo zamierzam poprzestać na jednym, góra dwóch (dlatego, by oszczędzić czas, wybiorę te z pobliskiej piekarni). Dziś poświęciłam za to kilkanaście minut, żeby usmażyć delikatne, pyszne naleśniki :).

      Niektórzy długo szukają idealnego przepisu na naleśniki, ja po prostu zajrzałam na blog Kwestia smaku, bo byłam pewna, że się nie zawiodę. Są bardzo dobre, smakują zarówno ze słodkimi jak i wytrawnymi dodatkami. Pomysł na naleśniki na słono już w następnym blogowym wpisie.

       

      Składniki (na około 10 dużych i cienkich naleśników): 150 g mąki, 2 jajka, 250 ml mleka, szczypta soli, woda mineralna lub zwykła woda, masło lub olej roślinny do smażenia

      Mąkę przesiać do miski, dodać jajka, mleko i sól. Zmiksować, przykryć ściereczką i odstawić na pół godziny. Przed smażeniem dolać do ciasta ok. 1/2 szklanki wody i zamieszać. Naleśniki smażyć z dwóch stron na średnio rozgrzanej patelni (ja rozprowadzam na niej odrobinę oleju rzepakowego).

       

      Źródło: Kwestia smaku

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (3) Pokaż komentarze do wpisu „Naleśniki”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      mismakuje
      Czas publikacji:
      wtorek, 05 lutego 2013 19:36

Kalendarz

Czerwiec 2017

Pn Wt Śr Cz Pt So Nd
      1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30    

Wyszukiwarka

Tagi

Kanał informacyjny




Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów Durszlak.pl


Top Blogi
Odszukaj.com - przepisy kulinarne
Moje akcje kulinarne:
 width=





kontakt/współpraca: mismakuje@gazeta.pl


Blog wykorzystuje pliki cookies, które zapisują informacje niezbędne do optymalnej pracy serwisu. Istnieje możliwość zmiany ustawień dotyczących cookies za pomocą przeglądarki internetowej. Korzystanie z bloga bez zmiany ustawień oznacza zgodę na wykorzystanie plików cookies.