Mi smakuje

MIĘSO

  • środa, 04 czerwca 2014
    • Zielone pulpeciki

      Delikatne pulpety z marchewką i szparagami bardzo nam zasmakowały. Przepis znalazłam w gazecie, wśród składników było jeszcze mleko, ale je pominęłam. Zrobiłam od razu z podwójnej porcji (niżej przepis na jeden obiad dla trzech-czterech osób), część zamroziłam - w końcu sezon na szparagi trwa tylko kilka tygodni...

      Jeśli uformujecie odpowiednio małe kulki, może ich spróbować, biorąc w rączki, już ośmiomiesięczne dziecko.

      Składniki: 300 g mięsa mielonego z indyka, 3 zielone szparagi, 1 marchewka, pół czerstwej bułki, 1 jajko, sól, tarty parmezan

      Bułkę namoczyć, odsączyć, wymieszać z mięsem i jajkiem. Marchewkę zetrzeć na tarce o dużych oczkach, a szparagi po odłamaniu zdrewniałych końców pokroić w plasterki. Dodać warzywa do mięsa, doprawić solą i wyrobić, a potem formować nieduże pulpety. Gotować w bulionie (ewentualnie osolonej wodzie) aż wypłyną. 

      Można podawać z tartym serem, a także masłem szałwiowym (miękkie masło - 100 g - zmiksować z listkami szałwii), rozpuścić na patelni.

       

      Źródło: Dolce Vita Menu 1/2014

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (0)
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      mismakuje
      Czas publikacji:
      środa, 04 czerwca 2014 22:35
  • piątek, 02 maja 2014
    • Szaszłyki z kurczaka i ananasa

      Grill w ogródku u siostry, na który każdy ze znajomych przyniósł coś pysznego to fantastyczny początek maja. Na szczęście załapaliśmy się na słoneczną pogodę (dalsza część długiego weekendu nie zapowiada się niestety już tak dobrze). A te szaszłyki są rewelacyjne - orzeźwiające, egzotyczne, pyszne.

      Składniki (na około 8-10 szaszłyków): 1/2 dużego ananasa, 3 pojedyncze piersi z kurczaka, sól morska, 2 łyżeczki suszonego tymianku, 1 czubata łyżeczka kurkumy w proszku, 1/3 szklanki oliwy extra virgine, drewniane patyczki na szaszłyki, 250 ml śmietanki kokosowej, 200 ml gęstej śmietany 18 proc.

      Piersi z kurczaka opłukać, osuszyć, odciąć kostki i włókna, pokroić na kawałki około 2,5-3 cm. Doprawić solą, tymiankiem i kurkumą. Wymieszać ręką, dodać oliwę extra virgine i jeszcze raz wymieszać. Odstawić na pół godziny, od czasu do czasu zamieszać.

      Ananasa grubo obrać, wykroić twardy środek, pozostawiając miąższ. Pokroić go w kostkę około 2,5-3 cm. Na patyczki nadziewać po 3 kawałki kurczaka i 2 kawałki ananasa. Grillować przez około 3 minuty z każdej strony lub do czasu aż mięso będzie usmażone w środku.

      Śmietankę kokosową wlać do płaskiego rondelka lub na patelnię i gotować na małym ogniu aż zgęstnieje (przez około 15-25 minut). Ostudzić i wymieszać ze śmietaną (powinna być w temperaturze pokojowej).

      Na majówkę Czas na mięsa z grilla! 

       

      Źródło: Kwestia smaku

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (3) Pokaż komentarze do wpisu „Szaszłyki z kurczaka i ananasa”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      mismakuje
      Czas publikacji:
      piątek, 02 maja 2014 12:18
  • środa, 20 listopada 2013
    • Kurczak z ananasem i imbirem

      Bardzo szybki i ciekawy w smaku pomysł na obiad. Kiedyś (jeszcze w czasach przed blogiem) robiłam podobny sos zaprawiany mąką ziemniaczaną, z szynką i ananasem, ale tam nie było imbiru, który nadaje daniu fantastycznego "kopa".

       

      Składniki (2 porcje): 1 pojedyncza pierś kurczaka, 100 g ryżu długoziarnistego, 1 łyżka oleju, 1 czubata łyżeczka drobno startego imbiru, 1 ząbek czosnku przeciśnięty przez praskę, szczypta płatków chili, 3 plasterki ananasa z puszki, 2/3 szklanki soku jabłkowego, 1/2 szklanki syropu ananasowego z puszki, 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej, 1 łyżka soku z cytryny, 1 łyżka masła

      Na patelnię wlać olej, dodać imbir, czosnek i chili, smażyć mieszając na umiarkowanym ogniu przez około minutę. Dodać kurczaka pokrojonego w kostkę i oprószonego solą. Obsmażyć z każdej strony. Dodać ananasa odsączonego z syropu i pokrojonego na kawałki oraz sok jabłkowy, gotować aż mniej więcej połowa soku wyparuje.

      Wymieszać syrop z mąką ziemniaczaną i dodać do sosu. Zagotować, dodać sok z cytryny i masło. Gotować jeszcze przez około minutę, aż sos zgęstnieje. Podawać z ryżem ugotowanym zgodnie z przepisem na opakowaniu.

       

      Źródło: Kwestia smaku

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (0)
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      mismakuje
      Czas publikacji:
      środa, 20 listopada 2013 11:35
  • niedziela, 25 sierpnia 2013
    • Chilli con carne

      Na blogu mogliście znaleźć już wcześniej przepis na chilli con carne z dodatkiem gorzkiej czekolady, a teraz inna wariacja na temat tego popularnego dania: z mięsem indyka. Na początku wyszło dość ostro i musiałam pod koniec gotowania dodać jeszcze więcej pomidorów i fasoli. Teraz jest idealnie.

      Składniki dla ok. 6 osób: 500 g mielonego mięsa z indyka, 225 g wędzonego boczku, 2 puszki pomidorów, 2 puszki czerwonej fasoli, 1 czerwona papryka, 1 ząbek czosnku, 2 łyżeczki oregano, 1 płaska łyżeczka chilli, pieprz, 1/2 szklanki wody, 6 łyżek oliwy

      Na patelni rozgrzać oliwę, zeszklić posiekany drobno czosnek i dodać mięso mielone oraz pokrojony w kosteczkę boczek (można partiami, czekając z dołożeniem kolejnej części aż się zrumieni poprzednia).

      Wszystko przełożyć do garnka i dodać pomidory z puszki (ja miałam jedną pokrojonych i jedną całych, rozdrobniłam je już w garnku, łyżką). Gotować na małym ogniu pod przykryciem 15 minut (raz na jakiś czas przemieszać), dodać pokrojoną w kostkę paprykę oraz doprawić pieprzem, oregano i chilli.

      Po kolejnych 15 minutach (również od czasu do czasu mieszać) dodać odsączoną fasolę oraz dolać wodę, potrzymać na małym ogniu jeszcze kilka minut, kilka razy mieszając. Podawać z białym ryżem.

       

      

      Przepis autorski

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (3) Pokaż komentarze do wpisu „Chilli con carne”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      mismakuje
      Czas publikacji:
      niedziela, 25 sierpnia 2013 14:19
  • środa, 21 sierpnia 2013
    • Ryż curry z kurczakiem w warzywach

      Marchewka, pietruszka i seler to zestaw, który pewnie większości ludzi - jak mi do niedawna - kojarzy się przede wszystkim z rosołem. Okazało się, że te warzywa mogą stać się także podstawą pysznego obiadu z ryżem i kurczakiem. Kolejny eksperyment kulinarny zaliczam do udanych ;).

      Wskazówka dla zabieganych - danie świetnie sprawdza się na drugi dzień, po podgrzaniu.

      Składniki (na 4 osoby): 2 torebki brązowego ryżu, podwójna pierś kurczaka, 4 marchewki, 1 duża pietruszka, 1 mały seler, puszka czerwonej fasoli, 80 g koncentratu pomidorowego, 2 łyżeczki tymianku, 1 łyżeczka rozmarynu, 1 łyżeczka curry, pół szklanki oliwy, sól

      Kurczaka oczyścić i pokroić na małe kawałki, wrzucić do garnka z rozgrzaną wcześniej oliwą. Obrane marchew i pietruszkę pokroić w plasterki, a obranego selera w paski - warzywa dorzucić do garnka, gdy mięso zmieni kolor na biały. Doprawić tymiankiem, rozmarynem i solą, dusić pod przykryciem, aż warzywa staną się miękkie. Następnie dodać odsączoną z zalewy fasolę.

      Koncentrat pomidorowy wymieszać z 3/4 szklanki wrzątku, dodać do sosu, gotować na małym ogniu jeszcze przez kilka minut.

      W drugim garnku ugotować ryż w osolonej wodzie z dodatkiem curry. Podawać gorący razem z sosem (obok lub wymieszane, według upodobań).

      PS Jeśli jesteście fanami marchewki, koniecznie zerknijcie na świetne przepisy zgromadzone w czasie trwania pierwszej odsłony prowadzonej przeze mnie akcji kulinarnej Marchew w roli głównej.

       

      Przepis autorski

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (0)
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      mismakuje
      Czas publikacji:
      środa, 21 sierpnia 2013 14:04

Kalendarz

Grudzień 2017

Pn Wt Śr Cz Pt So Nd
        1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31

Wyszukiwarka

Tagi

Kanał informacyjny




Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów Durszlak.pl


Top Blogi
Odszukaj.com - przepisy kulinarne
Moje akcje kulinarne:
 width=





kontakt/współpraca: mismakuje@gazeta.pl


Blog wykorzystuje pliki cookies, które zapisują informacje niezbędne do optymalnej pracy serwisu. Istnieje możliwość zmiany ustawień dotyczących cookies za pomocą przeglądarki internetowej. Korzystanie z bloga bez zmiany ustawień oznacza zgodę na wykorzystanie plików cookies.