Mi smakuje

DESERY

  • wtorek, 27 maja 2014
    • Deser bananowo-daktylowy z galaretką

      Warstwowy deser, który moim zdaniem w udany sposób łączy różne smaki i konsystencje, a przede wszystkim smaki: słodycz owoców i galaretki ze szlachetnym, mocno czekoladowym kakao i ostrością chili. Najładniej będzie się prezentował w prostych szklankach, bo sam w sobie jest ciekawy.

      Składniki (na 4 porcje): 1 banan, 1 opakowanie galaretki truskawkowej, 100 ml śmietany 30 proc., 50 dag daktyli, 2 łyżki mleka, 8 łyżeczek cukru pudru, 4 łyżeczki kakao, sok z połowy cytryny, cynamon, chili pieprz cayenne

      Galaretkę przygotować według przepisu na opakowaniu z 500 ml wody, przestudzić. Daktyle zalać wrzątkiem i zostawić na przynajmniej godzinę.

      Banana pokroić w plasterki pod skosem, zamoczyć z każdej strony w soku z cytryny wymieszanym z odrobiną cynamonu i chili, ułożyć po sześć plasterków na dnie każdego przezroczystego pucharka. Zalać owoce galaretką (całość podzielić na cztery porcje), wstawić do lodówki do zastygnięcia.

      Przygotować krem czekoladowy: daktyle zblendować z mlekiem, dwiema łyżeczkami kakao i połową łyżeczki cynamonu.

      Schłodzoną w lodówce śmietanę ubić z cukrem pudrem i pozostałym kakao. Na warstwę zastygłej galaretki wykładać w każdym pucharku dwie łyżeczki kremu czekoladowego, a po wygładzeniu powierzchni, po około cztery łyżeczki śmietany. Posypać cynamonem i odrobiną chili. Deser podawać schłodzony.

      Przepis autorski

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (0)
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      mismakuje
      Czas publikacji:
      wtorek, 27 maja 2014 16:21
  • czwartek, 17 kwietnia 2014
    • Kasza jaglana z jabłkiem i rodzynkami dla malucha (i nie tylko)

      Kasza jaglana to świetne źródło żelaza i białka (więcej o jej zaletach przeczytacie tutaj), ale przede wszystkim świetnie smakuje i syci. Ja odkryłam ją dopiero po narodzinach synka i teraz chętnie ją przygotowuję. On na początku nie za bardzo chciał ją jeść, ale okazało się, że pomogło wcześniejsze namaczanie kaszy - pozbywamy się wtedy goryczki.

      Tę kaszę można podawać na wiele sposobów, a patent z jabłkiem to najprostszy przepis na zdrowy słodki deser nawet dla półroczniaka. W zależności od wieku dziecka odpowiednio blendujemy go po zdjęciu z ognia, ja (synek ma 11 miesięcy) już z tego zrezygnowałam. 

      Składniki: 3 łyżki kaszy jaglanej, małe jabłko, garść rodzynek, pół łyżeczki cynamonu

      Kaszę jaglaną zalać wodą i odstawić na około godzinę lub chociaż dokładnie przepłukać na sitku, zalać wrzątkiem (woda powinna zakryć kaszę) i gotować 10 minut, od czasu do czasu mieszając. dodać pokrojone na drobne kawałki jabłko i rodzynki (wcześniej można je na chwilę zalać wrzątkiem, odcedzić, można jeszcze przekroić na pół). Doprawić cynamonem, gotować jeszcze 5 minut. Zestawić z ognia, można jeszcze potrzymać kilka minut pod przykryciem.

       

      Przepis własny

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (0)
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      mismakuje
      Czas publikacji:
      czwartek, 17 kwietnia 2014 12:37
  • czwartek, 14 czerwca 2012
    • Truskawki z musem amaretto

      Kupiliśmy dziś po drodze z pracy do domu truskawki i jeszcze przed pierwszym dzisiejszym meczem EURO 2012 przygotowałam deser. W sam raz na przerwę między połowami :). I nie tylko, bo na pewno jeszcze nie raz go powtórzę.

      Składniki na 2 porcje: 200 ml śmietany 30 proc., 10 dużych truskawek, 4 łyżeczki kakao, 6 łyżeczek amaretto, 2 łyżeczki cukru, płatki migdałowe do przybrania

      Ubić śmietanę (nie na sztywno), pod koniec dodając cukier, kakao i amaretto. Truskawki umyć, odszypułkować i pokroić wzdłuż na ćwiartki. Po cztery owoce ułożyć w każdym pucharku, zalać musem, na wierzch położyć resztę truskawek i udekorować migdałami. Schłodzić w lodówce.

       

      Truskawki 2012

      Przepis własny

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (0)
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      mismakuje
      Czas publikacji:
      czwartek, 14 czerwca 2012 18:59
  • niedziela, 19 lutego 2012
    • Najlepsze tiramisu :)

      Uwielbiam tiramisu... Jadłam podawane i jako ciasto, i jako deser w kilku miejscach, robiłam też różne wersje w domu, ale ta jest zdecydowanie najlepsza! Nie za bardzo słodka, delikatna. Z tej ilości składników powinno wyjść 8-9 porcji podawanych w szklankach.

      Składniki: 10 dag okrągłych biszkoptów biszkoptów (po dwa na porcję), 50 dag mascarpone, 4 jajka w temperaturze pokojowej, 4 łyżki cukru pudru, 2 łyżki kawy rozpuszczalnej,  50 ml likieru amaretto, 2 łyżki ciemnego kakao

      Kawę rozpuścić w szklance ciepłej wody, dodać likier i ostudzić. Do żółtek wsypać 2 łyżki cukru i utrzeć mikserem na puszysty jasny krem (potrwa to przynajmniej 15 minut). Dodać mascarpone i wymieszać łyżką.


      W drugiej misce ubić na sztywną pianę białka ze szczyptą soli. Potem, nie przerywając ubijania, stopniowo dodać jeszcze resztę cukru pudru. Miksować jeszcze około 3 minuty, potem łyżką przełożyć do masy z żółtkami i delikatnie wymieszać.


      Wykładać do szklanek w następującej kolejności: biszkopt zanurzony przez chwilę w kawie (przekładałam cztery razy i wyjmowałam), masa, kakao przesiane przez małe sitko, druga połowa namoczonych biszkoptów, reszta masy (drugą turę kakao wysypać dopiero przed podaniem). Deser powinien spędzić przynajmniej pięć godzin w lodówce i być podawany schłodzony.

       

      Inspiracja: Kwestia smaku

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (1) Pokaż komentarze do wpisu „Najlepsze tiramisu :)”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      mismakuje
      Czas publikacji:
      niedziela, 19 lutego 2012 18:48
  • poniedziałek, 08 sierpnia 2011
    • Mrożony krem kawowy

      Coś dla łasuchów. Baaaardzo słodki włoski deser, który w oryginalnym przepisie jest dekorowany jeszcze bitą śmietaną ubitą z rumem i cukrem pudrem (odpowiednio szklanka, 2 łyżeczki i czubata łyżka). Ja wybrałam tartą gorzką czekoladę i borówki amerykańskie. Zamieniłam też 36-proc. śmietanę na trzydziestkę.

      Mimo że to pewnie milion kalorii, są takie okazje, które warto uczcić w ten sposób - zaproszenie na siódme w tym roku wesele z pewnością do nich należy ;).

      Składniki: 17 dag gorzkiej czekolady, 2/3 szklanki mocnego naparu kawy, 3 łyżki ciemnego rumu, 3 duże jajka, 3/4 szklanki cukru, 1 szklanka śmietany 30-proc., sól

      Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej, dodać kawę i 3 łyżki rumu. Cały czas mieszając, aby powstała gładka masa. Jajka ubić z cukrem i szczyptą soli. Ustawić miskę nad garnkiem z gotującą się wodą, ubijać dalej, aż masa znacznie powiększy swoją objętość. Trwa to około 6 minut.

      Wyjąć miskę z kąpieli wodnej, dodać masę czekoladową, ubijać razem, aż do wystudzenia. Ubić jedną szklankę śmietanki, delikatnie połączyć ją z masą czekoladową. Masę rozdzielić do 8 pucharków, każdy przykryć folią i wstawić na 3 godziny do zamrażalnika. Wyjąć na 15 minut przed podaniem.

      

      Źródło: Kulinarny atlas świata

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (1) Pokaż komentarze do wpisu „Mrożony krem kawowy”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      mismakuje
      Czas publikacji:
      poniedziałek, 08 sierpnia 2011 07:58

Kalendarz

Grudzień 2017

Pn Wt Śr Cz Pt So Nd
        1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31

Wyszukiwarka

Tagi

Kanał informacyjny




Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów Durszlak.pl


Top Blogi
Odszukaj.com - przepisy kulinarne
Moje akcje kulinarne:
 width=





kontakt/współpraca: mismakuje@gazeta.pl


Blog wykorzystuje pliki cookies, które zapisują informacje niezbędne do optymalnej pracy serwisu. Istnieje możliwość zmiany ustawień dotyczących cookies za pomocą przeglądarki internetowej. Korzystanie z bloga bez zmiany ustawień oznacza zgodę na wykorzystanie plików cookies.