Mi smakuje

CIASTKA

  • poniedziałek, 05 maja 2014
    • Waniliowe i kakaowe ciasteczka maślane

      Chyba najszybsze ciasteczka, jakie do tej pory piekłam, idealne (nie tylko) na majówkę. Takie na jeden kęs. Znajomym bardzo smakowały. Mąż zachwycony - stwierdził nawet, że lepszych nie jadł ;). Dla miłośników maślanych wypieków.

      Zrobiłam z podwójnej porcji, jedne waniliowe, drugie kakaowe. Podobno można je przechowywać w puszce do tygodnia, ale nam nie dane było tego sprawdzić - zniknęły w ekspresowym tempie.

      Składniki na około 25 waniliowych ciasteczek: 120 g dobrej jakości schłodzonego masła, 3 łyżki cukru pudru, 150 g mąki pszennej, łyżeczka ekstraktu waniliowego (lub aromatu waniliowego lub innego)

      Składniki na około 25 kakaowych ciasteczek: 120 g dobrej jakości schłodzonego masła, 5 łyżek cukru pudru, 120 g mąki pszennej, 30 g kakao, łyżeczka ekstraktu (lub aromatu) - użyłam pomarańczowego

      Wszystkie składniki szybko zagnieść i wyrobić - ja użyłam malaksera. Uformować kulę, spłaszczyć, zawinąć w folię spożywczą i włożyć do lodówki na około pół godziny. Blachę wyłożyć papierem do pieczenia, układać kulki z ciasta (mniejsze od orzecha włoskiego). Spłaszczać widelcem, robiąc wzorek. Piec około 15 w temperaturze 200 stopni lub do zrumienienia.

       

      Zdrowe fingerfood Na majówkę Piknik majowy 

      Źródło: Moje wypieki

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (1) Pokaż komentarze do wpisu „Waniliowe i kakaowe ciasteczka maślane”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      mismakuje
      Czas publikacji:
      poniedziałek, 05 maja 2014 11:30
  • czwartek, 20 marca 2014
    • Muffiny z konfiturą z płatków róż i urodziny blogu!

      Dawno już nie udało mi się zamieścić jednego dnia dwóch przepisów na blogu, ale dzisiejsza data zobowiązuje ;) - trzy lata temu zaczęłam prowadzić Mi smakuje.

      Miała to być mobilizacja do tego, żeby zacząć gotować sobie i mężowi coś więcej niż jakiś makaron z sosem czy odgrzewać pierogi kupione w sklepie obok. Od tamtej pory na stronie pojawiło się ponad 250 przepisów - w kuchni eksperymentowałam jeszcze więcej, ale tutaj trafiają tylko te receptury, które przypadły nam do gustu. Od kilku miesięcy mam także nowego krytyka mojej kuchni - synek niedługo skończy rok i cieszę się, że i jemu udaje się podawać smaczne dania. Mam nadzieję, że będą mogła częściej dzielić się z Wami także propozycjami dla maluchów.

      A dziś - skoro świętujemy - propozycja słodka. Po raz kolejny sięgnęłam po konfiturę z płatków róż - jest smak jest fantastyczny, a ten zapach... Muffiny nie są zbyt wilgotne, następnym razem dałabym pewnie trochę więcej jogurtu, ale poza tym - bardzo dobre.

       

      Składniki (na 9 muffinów): 25 dag mąki pszennej, 2 jajka, 5 dag brązowego cukru, 80 ml oleju, 75 ml jogurtu naturalnego, kilka łyżeczek konfitury z płatków róż, 2 łyżeczki proszku do pieczenia, ćwierć łyżeczki sody, szczypta soli

      Mąkę, cukier, proszek, sodę i sól wymieszać w jednej misce, a jajka, olej oraz jogurt w drugiej. Połączyć wszystkie składniki, wyłożyć masę do foremek wyłożonych papilotkami do 3/4 wysokości. Na wierzch położyć około pół łyżeczki konfitury, delikatnie zamieszać ciasto z konfiturą widelcem. Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni do suchego patyczka (ok. 20 minut).

      

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (6) Pokaż komentarze do wpisu „Muffiny z konfiturą z płatków róż i urodziny blogu!”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      mismakuje
      Czas publikacji:
      czwartek, 20 marca 2014 18:47
  • wtorek, 18 marca 2014
  • niedziela, 02 lutego 2014
    • Muffiny jogurtowe z rodzynkami w czekoladzie

      Wreszcie miałam okazję zrobić coś nowego w kuchni, bo ostatnio przygotowuję głównie sprawdzone i szybkie obiady na kilka dni między ganianiem raczkującego synka, który próbuje wstawać przy meblach - najchętniej przy suszarce z praniem, krzesłach barowych i innych najmniej stabilnych sprzętach jakie może znaleźć w mieszkaniu :).

      Te ciastka wyglądają jak zwykłe muffiny z kropelkami czekolady, ale każdego, kto ich spróbuje, czeka niespodzianka - pod warstwą czekolady kryją się miękkie rodzynki. Muffiny są smaczne, puszyste, następnym razem zrezygnowałabym tylko z dodatku sody, bo jest wyczuwalna w ciastkach (cofam to, po zjedzeniu drugiej babeczki stwierdzam jednak, że jest dobrze tak jak jest :).

      Składniki: 150 g mąki pszennej, 110 g mąki ziemniaczanej, 1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia, 1/2 łyżeczki sody, szczypta soli, 90 g cukru, łyżka ekstraktu waniliowego, 1 jajko, 80 ml oleju, 250 g jogurtu, 150 g rodzynek w czekoladzie

      W jednej misce wymieszać obie mąki, proszek do pieczenia, sodę, sól, następnie wymieszać z rodzynkami. W drugiej misce wymieszać jajko rozbełtane widelcem z cukrem, olejem, jogurtem i ekstraktem (w oryginalnym przepisie aromat śmietankowy).

      Do płynnych składników dodać suche i wymieszać tylko do połączenia składników). Ciasto przełożyć do foremek na muffinki wyłożonych papilotkami. Piec w temperaturze 180 stopni przez około 20-25 minut (u mnie na termoobiegu w 160 stopniach).

       

      Źródło: Mała cukierenka

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (3) Pokaż komentarze do wpisu „Muffiny jogurtowe z rodzynkami w czekoladzie”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      mismakuje
      Czas publikacji:
      niedziela, 02 lutego 2014 13:10
  • niedziela, 29 grudnia 2013
    • Babeczki Red Velvet

      Tuż przed Bożym Narodzeniem kupiłam po raz pierwszy barwnik spożywczy. Postanowiłam na początek wykorzystać go do upieczenia takich babeczek - połączenie czerwonego i białego koloru wydało mi się bardzo świąteczne, przywodzące na myśl strój św. Mikołaja.

      W tym przepisie oprócz koloru szczególnie spodobał mi się pomysł z kremem na bazie mascarpone (za maślanymi nie przepadam). Rzeczywiście, był przepyszny! Myślę, że takie babeczki świetnie sprawdziłyby się nie tylko na świątecznym, ale i na sylwestrowym czy karnawałowym stole. Na tym pierwszym odniosły spory sukces - szwagier zjadł trzy :).

      Składniki (na 24 babeczki): 2,5 szklanki mąki pszennej, 2 łyżki kakao, 1 łyżeczka soli, 1 szklanka cukru, 1,5 szklanki oleju, 2 duże jajka, pół łyżeczki czerwonego barwnika w żelu (paście), 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii, 1 szklanka maślanki (ewentualnie kefiru), 1,5 łyżeczki sody oczyszczonej, 2 łyżeczki białego octu, 300 ml śmietany 36 lub 30 proc., 250 g mascarpone, 2,5 łyżki cukru pudru

      Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Mąkę, kakao oraz sól przesiać do jednej miski, a w drugiej zmiksować olej z cukrem, dodawać jajka, jedno po drugim i także zmiksować. Dodać wanilię i barwnik, zmiksować do połączenia. Do masy dodawać na przemian maślankę i mąkę, do wyczerpania, nadal miksując. W małej miseczce wymieszać sodę z octem, powstanie piana. Szybko dodać ją do ciasta i zmiksować (około 10 sekund na średniej prędkości urządzenia).

      Przełożyć ciasto do formy na muffiny wyłożonej papilotkami do 3/4 wysokości. Piec w temperaturze 180 stopni przez 20-25 minut, do "suchego patyczka". Wyjąć, wystudzić na kratce.

      Przygotować krem: schłodzoną kremówkę zmiksować z wyjętym z lodówki serkiem mascarpone i cukrem pudrem. Udekorować wierzch babeczek.

       

        Wigilia 2013 

      Źródło: Moje wypieki

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (2) Pokaż komentarze do wpisu „Babeczki Red Velvet”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      mismakuje
      Czas publikacji:
      niedziela, 29 grudnia 2013 09:21

Kalendarz

Sierpień 2017

Pn Wt Śr Cz Pt So Nd
  1 2 3 4 5 6
7 8 9 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30 31      

Wyszukiwarka

Tagi

Kanał informacyjny




Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów Durszlak.pl


Top Blogi
Odszukaj.com - przepisy kulinarne
Moje akcje kulinarne:
 width=





kontakt/współpraca: mismakuje@gazeta.pl


Blog wykorzystuje pliki cookies, które zapisują informacje niezbędne do optymalnej pracy serwisu. Istnieje możliwość zmiany ustawień dotyczących cookies za pomocą przeglądarki internetowej. Korzystanie z bloga bez zmiany ustawień oznacza zgodę na wykorzystanie plików cookies.