Mi smakuje

Wpisy otagowane „muffiny i babeczki”

  • czwartek, 20 marca 2014
    • Muffiny z konfiturą z płatków róż i urodziny blogu!

      Dawno już nie udało mi się zamieścić jednego dnia dwóch przepisów na blogu, ale dzisiejsza data zobowiązuje ;) - trzy lata temu zaczęłam prowadzić Mi smakuje.

      Miała to być mobilizacja do tego, żeby zacząć gotować sobie i mężowi coś więcej niż jakiś makaron z sosem czy odgrzewać pierogi kupione w sklepie obok. Od tamtej pory na stronie pojawiło się ponad 250 przepisów - w kuchni eksperymentowałam jeszcze więcej, ale tutaj trafiają tylko te receptury, które przypadły nam do gustu. Od kilku miesięcy mam także nowego krytyka mojej kuchni - synek niedługo skończy rok i cieszę się, że i jemu udaje się podawać smaczne dania. Mam nadzieję, że będą mogła częściej dzielić się z Wami także propozycjami dla maluchów.

      A dziś - skoro świętujemy - propozycja słodka. Po raz kolejny sięgnęłam po konfiturę z płatków róż - jest smak jest fantastyczny, a ten zapach... Muffiny nie są zbyt wilgotne, następnym razem dałabym pewnie trochę więcej jogurtu, ale poza tym - bardzo dobre.

       

      Składniki (na 9 muffinów): 25 dag mąki pszennej, 2 jajka, 5 dag brązowego cukru, 80 ml oleju, 75 ml jogurtu naturalnego, kilka łyżeczek konfitury z płatków róż, 2 łyżeczki proszku do pieczenia, ćwierć łyżeczki sody, szczypta soli

      Mąkę, cukier, proszek, sodę i sól wymieszać w jednej misce, a jajka, olej oraz jogurt w drugiej. Połączyć wszystkie składniki, wyłożyć masę do foremek wyłożonych papilotkami do 3/4 wysokości. Na wierzch położyć około pół łyżeczki konfitury, delikatnie zamieszać ciasto z konfiturą widelcem. Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni do suchego patyczka (ok. 20 minut).

      

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (6) Pokaż komentarze do wpisu „Muffiny z konfiturą z płatków róż i urodziny blogu!”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      mismakuje
      Czas publikacji:
      czwartek, 20 marca 2014 18:47
  • niedziela, 02 lutego 2014
    • Muffiny jogurtowe z rodzynkami w czekoladzie

      Wreszcie miałam okazję zrobić coś nowego w kuchni, bo ostatnio przygotowuję głównie sprawdzone i szybkie obiady na kilka dni między ganianiem raczkującego synka, który próbuje wstawać przy meblach - najchętniej przy suszarce z praniem, krzesłach barowych i innych najmniej stabilnych sprzętach jakie może znaleźć w mieszkaniu :).

      Te ciastka wyglądają jak zwykłe muffiny z kropelkami czekolady, ale każdego, kto ich spróbuje, czeka niespodzianka - pod warstwą czekolady kryją się miękkie rodzynki. Muffiny są smaczne, puszyste, następnym razem zrezygnowałabym tylko z dodatku sody, bo jest wyczuwalna w ciastkach (cofam to, po zjedzeniu drugiej babeczki stwierdzam jednak, że jest dobrze tak jak jest :).

      Składniki: 150 g mąki pszennej, 110 g mąki ziemniaczanej, 1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia, 1/2 łyżeczki sody, szczypta soli, 90 g cukru, łyżka ekstraktu waniliowego, 1 jajko, 80 ml oleju, 250 g jogurtu, 150 g rodzynek w czekoladzie

      W jednej misce wymieszać obie mąki, proszek do pieczenia, sodę, sól, następnie wymieszać z rodzynkami. W drugiej misce wymieszać jajko rozbełtane widelcem z cukrem, olejem, jogurtem i ekstraktem (w oryginalnym przepisie aromat śmietankowy).

      Do płynnych składników dodać suche i wymieszać tylko do połączenia składników). Ciasto przełożyć do foremek na muffinki wyłożonych papilotkami. Piec w temperaturze 180 stopni przez około 20-25 minut (u mnie na termoobiegu w 160 stopniach).

       

      Źródło: Mała cukierenka

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (3) Pokaż komentarze do wpisu „Muffiny jogurtowe z rodzynkami w czekoladzie”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      mismakuje
      Czas publikacji:
      niedziela, 02 lutego 2014 13:10
  • niedziela, 29 grudnia 2013
    • Babeczki Red Velvet

      Tuż przed Bożym Narodzeniem kupiłam po raz pierwszy barwnik spożywczy. Postanowiłam na początek wykorzystać go do upieczenia takich babeczek - połączenie czerwonego i białego koloru wydało mi się bardzo świąteczne, przywodzące na myśl strój św. Mikołaja.

      W tym przepisie oprócz koloru szczególnie spodobał mi się pomysł z kremem na bazie mascarpone (za maślanymi nie przepadam). Rzeczywiście, był przepyszny! Myślę, że takie babeczki świetnie sprawdziłyby się nie tylko na świątecznym, ale i na sylwestrowym czy karnawałowym stole. Na tym pierwszym odniosły spory sukces - szwagier zjadł trzy :).

      Składniki (na 24 babeczki): 2,5 szklanki mąki pszennej, 2 łyżki kakao, 1 łyżeczka soli, 1 szklanka cukru, 1,5 szklanki oleju, 2 duże jajka, pół łyżeczki czerwonego barwnika w żelu (paście), 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii, 1 szklanka maślanki (ewentualnie kefiru), 1,5 łyżeczki sody oczyszczonej, 2 łyżeczki białego octu, 300 ml śmietany 36 lub 30 proc., 250 g mascarpone, 2,5 łyżki cukru pudru

      Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Mąkę, kakao oraz sól przesiać do jednej miski, a w drugiej zmiksować olej z cukrem, dodawać jajka, jedno po drugim i także zmiksować. Dodać wanilię i barwnik, zmiksować do połączenia. Do masy dodawać na przemian maślankę i mąkę, do wyczerpania, nadal miksując. W małej miseczce wymieszać sodę z octem, powstanie piana. Szybko dodać ją do ciasta i zmiksować (około 10 sekund na średniej prędkości urządzenia).

      Przełożyć ciasto do formy na muffiny wyłożonej papilotkami do 3/4 wysokości. Piec w temperaturze 180 stopni przez 20-25 minut, do "suchego patyczka". Wyjąć, wystudzić na kratce.

      Przygotować krem: schłodzoną kremówkę zmiksować z wyjętym z lodówki serkiem mascarpone i cukrem pudrem. Udekorować wierzch babeczek.

       

        Wigilia 2013 

      Źródło: Moje wypieki

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (2) Pokaż komentarze do wpisu „Babeczki Red Velvet”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      mismakuje
      Czas publikacji:
      niedziela, 29 grudnia 2013 09:21
  • niedziela, 26 maja 2013
  • piątek, 03 maja 2013
    • Budyniowe babeczki z lukrem

      Wczoraj spędziłam cały dzień z mamą i siostrą. Miałyśmy czas, żeby się nagadać, upiekłyśmy też ciasto marchewkowo-jogurtowe (przepis znajdziecie tutaj) i babeczki oraz tartę.

      Jakie babeczki? Z proszkiem budyniowym, dość proste, bez zbędnych udziwnień. Maślane, bardzo słodkie (ja dałabym nawet trochę mniej cukru), z lukrem (nie wiem tylko dlaczego, ale mimo że przygotowałam go według przepisu i polałam na ostudzone babeczki, nie jest widoczny i trochę spłynął) i posypką (w przepisie jest cukrowa, my wykorzystałyśmy resztę czekoladowej, którą znalazłam w jednej z kuchennych szafek). Smaczne, do herbaty i kawy.

      Składniki (wyszło 12 babeczek, wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej): 100 g budyniu w proszku (bez cukru, wybrałam waniliowy, może być śmietankowy), 200 g masła, 2 duże jajka, 4 łyżki mleka, 140 g drobnego cukru do wypieków (lub mniej), 100 g mąki pszennej, 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia, 1/4 łyżeczki sody oczyszczonej, 140 g cukru pudru, 3 łyżki wody, posypka cukrowa

      Proszek budyniowy przesiać z mąką, sodą i proszkiem. W drugiej misce utrzeć masło mikserem na jasną, puszystą masę. Ucierając, dodać najpierw cukier, potem kolejno po jednym jajku. Dodać mleko oraz wsypać przesiane suche składniki, wymieszać szpatułką do połączenia.

      Formę do muffinek wyłożyć papilotkami, wyłożyć ciasto, wyrównać. Piec w temperaturze 170 stopni przez ok. 20 minut lub do tzw. suchego patyczka. Wystudzić na kratce.

      Przygotować lukier z cukru pudru i wody, polać wierzch wystudzonych babeczek i od razu udekorować posypką.

       

      

      Źródło: Moje wypieki

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (1) Pokaż komentarze do wpisu „Budyniowe babeczki z lukrem”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      mismakuje
      Czas publikacji:
      piątek, 03 maja 2013 20:49

Kalendarz

Czerwiec 2017

Pn Wt Śr Cz Pt So Nd
      1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30    

Wyszukiwarka

Tagi

Kanał informacyjny




Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów Durszlak.pl


Top Blogi
Odszukaj.com - przepisy kulinarne
Moje akcje kulinarne:
 width=





kontakt/współpraca: mismakuje@gazeta.pl


Blog wykorzystuje pliki cookies, które zapisują informacje niezbędne do optymalnej pracy serwisu. Istnieje możliwość zmiany ustawień dotyczących cookies za pomocą przeglądarki internetowej. Korzystanie z bloga bez zmiany ustawień oznacza zgodę na wykorzystanie plików cookies.